I prövningen till polisutbildningen gäller den så kallade falluckeprincipen. Misslyckas du i ett moment är du ute och får inte gå vidare till nästa. Men den ordningen kan vara på väg att ändras. Polismyndigheten utreder just nu ett förslag om att den som blir underkänd i styrketestet (Isokai) eller konditionstestet (ergometercykel) ändå ska kunna gå vidare i prövningen. Därmed kan sökanden eventuellt få ett kvitto på att den klarar kravgränsen på alla moment utom just styrka eller kondition. Det ska i sin tur motivera personen att träna upp sin fysik och återkomma för ett nytt försök efter en spärrtid om tre månader. Då behöver sökanden bara göra om och klara tidigare underkända moment (godkända moment har en giltighetstid om 24 månader).
Moment i prövningen
- Begåvnings- och personlighetstest
- Förundersökning av sjuksköterska
- Undersökning av synskärpa och färgseende
- Hörselundersökning
- EKG, puls- och blodtrycksmätning
- Registrering av längd, vikt och BMI
- Mätning av muskelstyrka
- Läkarundersökning
- Fysiskt arbetsprov på ergometercykel
- Psykologintervju
- Drogtest
- Säkerhetsprövning
- Avslutande samtal
Källa: Plikt- och prövningsverket
Polisens förslag är att en sökande som misslyckats med styrke- och konditionstestet ska kunna gå vidare så långt som till psykologintervjun. Det förutsätter dock att den sökande åtminstone har uppnått en 3:a på cykelprovet (gränsen för godkänt är 5). På styrkeprovet behöver män ha uppnått 5 och kvinnor 2 för att gå vidare i prövningen (gräns för godkänt är 6 respektive 3).
Polisen har skickat förslaget till Plikt- och prövningsverket, PPV, som håller i antagningsproven. Polisen vill veta om PPV tycker att det är värt att gå vidare med förslaget och vad konsekvenserna skulle bli om det blev verklighet.