Annons
Annons

Forcerat eller pedagogiskt?

Benjamin Topalovic Sundberg Foto: Anna Topalovic Sundberg
Benjamin Topalovic Sundberg, mångårig yrkesofficer och vapeninstruktör. Nu reservofficer.

Foto: Anna Topalovic Sundberg

Att gå från Siggen till Glocken är en väldigt stor förändring. Konstruktionsskillnaderna ställer stora krav på en organiserad och grundlig omskolning, har detta verkligen gjorts? I Polistidningens reportage angående omskolningen framgår det att utbildningen är två dagar…
Jag tolkar detta som 16 arbetstimmar för att ställa om muskelminnet. Är detta tillräckligt med tid?

Jag har utbildat hundratals värnpliktiga, soldater och yrkesofficerare på allt från AK och pistol till kulsprutor och tyngre understödsvapen. Att gå från ett vapen till ett annat kräver mycket träning. Främst ska detta ske organiserat med en instruktör som styr den initiala tiden med järnhand och verkligen slår ner på alla små detaljer. Varför? Det framgår i artikeln att förutsättningarna är olika i utbildningsgruppen, vissa är ointresserade av vapen. Vad är risken att någon är slentrianmässig i sin inlärning om de inte är intresserade? Instruktören måste vara där och driva även de mest ointresserade eftersom polisen inte har marginaler att göra fel och att inte ha ett hårt inövat ryggmärgsbeteende skapar utrymme för fel.

Jag bedömer att två dagar inte är tillräcklig tid att ställa om polisers muskelminne från Siggen till Glocken. Poliserna behöver minst fyra timmar, helst åtta timmar för att öva ladda och patron ur. Minst fyra timmar torrövning att dra från hölster till avfyrningsögonblicket, lägg sedan till minst två timmar för vapenlampan. Minst två timmar för att ta isär och lära sig att vårda vapnet, lägg sedan till att lära sig vapnets delar, prestanda och ballistik. Nu är det dags att börja skjuta, under ledning av instruktören, inte under ledning av sig själv. Det är trots allt instruktören som ska lära eleven det nya vapnet, eleven ska inte lära sig själv i den initiala fasen.

”Vi hade med all sannolikhet behövt din kunskap och kompetens men Polismyndigheten är lite styvmoderlig och tyvärr måste en skjutinstruktör vara polis i grunden”. Detta är svaret jag fick när jag pratade med en lärare på polisprogrammet. Det kanske är dags för Polismyndigheten att se över sina krav? Nä, jag är inte polis och kan inte hävda den kunskapen framför en utbildningsgrupp med poliser/aspiranter. Men jag kan pedagogik och har många timmars träning på skjutbanan, i vårdlokalen och torrövandes framför en spegel. Det är väl ändå bättre med fler poliser i operativtjänst när det finns kompetens i angränsande myndigheter som kan gå in som instruktörer?

Oavsett hur många timmar ni får för att skola om er hoppas jag att ni tar all möjlighet ni får för att torröva, träna ladda och patron ur och får tid på skjutbanan. Pistolen är ett av alla verktyg, men ett verktyg som kommer med stora konsekvenser.

Välkomna till Glock-familjen, jag hoppas verkligen att ni kommer att trivas.

Benjamin Topalovic Sundberg, mångårig yrkesofficer, truppare och instruktör på vapen från 5,56mm till 57mm och 84mm. Nu reservofficer. 

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst