Maria Persson skrev en debattartikel i Polistidningen om en osund chefskultur som hon upplever att hon stött på under sina 32 år som polis. I artikeln nämnde hon några exempel, men angav inga namn, platser eller tidpunkter. Dock var det personer som kände igen sig och det hela slutade med att hon kallades till ett så kallat medvetandegörande samtal.
Samtalet ska enligt Maria Persson ha pågått i fyra timmar och varit mycket mentalt påfrestande. Hon upplevde det hela som att hon bestraffades för att ha skrivit artikeln. Hon hörde av sig till Justitieombudsmannen, JO, för att få råd. Rådet hon fick var att anmäla vilket hon också gjorde.
Nu har JO vänt sig till Polismyndigheten och begärt ett yttrande: ”Yttrandet ska innehålla en redogörelse för myndighetens handläggning samt för relevant lagstiftning. Av yttrandet ska särskilt framgå hur de åtgärder myndigheten vidtagit förhåller sig till repressalieförbudet i 3 kap 6§ tryckfrihetsförordningen.”
I den nämnda paragrafen står följande: ”En myndighet eller ett annat allmänt organ får inte ingripa mot någon för att han eller hon i en tryckt skrift har brukat sin tryckfrihet eller medverkat till ett sådant bruk.”
Senaste datum för Polismyndigheten att svara är 16 juni.