– Jag kommer att försöka jobba som krishanterare och med föreläsningar framöver utifrån mina egna erfarenheter, säger Varg Gyllander.
Han lämnar myndigheten i augusti efter en lång karriär på olika positioner inom Polisens kommunikation. Nu senast som pressekreterare och strategisk rådgivare i mediefrågor åt Anders Thornberg. Han säger att han har många erfarenheter av att jobba med just kriser. Både bättre och sämre.
Varg Gyllander
Foto: Marias of Sweden
Under det senaste året har han hamnat i en av de svåraste situationerna han varit med om.
– Jag har känt Mats Löfving sedan jag var tonåring och vi båda bodde i Norrköping. Han var en vän till min storebror och sedan dess har våra vägar korsats många gånger. Så det har varit en sorgeprocess att hantera både på jobbet och privat.
Han är noga med att påpeka att han på grund av relationen till den tidigare Noa-chefen och regionpolischefen har hållit sig utanför vissa delar av kommunikationen som rört både utredningen kring honom och senare även dödsfallet.
Hur mår du nu?
– Vi har fått mycket stöd internt, så jag måste säga att jag mår ganska bra.
Så här i efterhand, hur tycker du att det hela har hanterats?
– Vi har gjort många bra saker. Men också dåliga. Det är väldigt lätt att ha synpunkter när man inte ser vad som pågår egentligen och det här har varit komplicerat. Det absolut mest komplicerade jag varit med om.
Han säger också att man lyckats med sitt uppdrag att upprätthålla allmänhetens förtroende.
– Såväl för polisen som för polisledningen är det fortsatt högt.
Han delar inte helt bilden av att Anders Thornberg varit svår att nå och inte svarat på frågor En bild som till exempel SVT:s ansvarige utgivare Charlotta Friborg lyft i en debattartikel. Och som även Polistidningen ifrågasatt. Han menar att det varit mycket svårt att vara så tillgänglig som man normalt kan förvänta sig av en hög chef på grund av det komplicerade läget och att kritiken delas av journalister. Men han uppfattar inte att det är en så stor fråga internt på Polismyndigheten.
Att Varg Gyllander lämnar just nu beror, enligt honom själv, på att han vill göra annat.
– Jag känner att jag har gått hela varvet och kommit så långt man kan på mitt område inom Polismyndigheten, säger han.
Fram till dess att han slutar kommer han fortsätta som pressekreterare åt rikspolischefen, men gå omlott med sin ersättare. Mark Vadasz lånas in från Säpo, fram till februari då rikspolischefens förordnande går ut. Där har han tidigare varit kommunikationsdirektör, men på senare år arbetat med andra uppgifter på kommunikationsavdelningen.
Mark Vadasz
Foto: Polisen
Anders Thornberg har tidigare fått kritik när han valt att plocka med sig folk från Säpo och även Mark Vadasz är en person som han tidigare jobbat med. Men Mark Vadasz tycker inlånet är oproblematiskt.
– Säkerhetspolisen lånar ju från Polismyndigheten hela tiden. Dessutom så är det brist på folk även på nationellt mediecenter, så det här var en bra inlåning.
Han påpekar också att det är tillfälligt och inte rör sig om en anställning.
– Och datumet i februari är ett senast-datum.
Vad kommer du att kunna bidra med i den här rollen?
– Det är ett mycket krävande uppdrag Polisen har i sin kommunikation och jag har jobbat med kommunikation i nästan hela mitt liv, säger Mark Vadasz som hunnit passera 60.
– Jag har haft mycket av krishantering både på Säpo och i näringslivet och många snabba beslut. Det är erfarenheter som behövs här.
På frågan om han kommer att få ut Anders Thornberg mer i media säger han att inte heller han håller med om kritiken att Thornberg skulle varit frånvarande.
– Jag har ju tittat på det utifrån som en vanlig mediekonsument och tycker inte alls att det har varit tyst från rikspolischefen.
Carola Määttä
Foto: Polisen
Även Polismyndighetens kommunikationsdirektör Carola Määttä har sagt upp sig. Hon tog över efter Unni Jerndahl. Hon kommer dock att vara kvar till 13 oktober och enligt Intrapolis ska tillsättningen av hennes tjänst påbörjas i närtid.