Annons
Annons

Vad var det vi sa om ”öppna landskap”?

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud, Patrik Danielsson. Foto: Emma Eneström
Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud Polisförbundet

Foto: Polisförbundet

Vad var det vi sa?
Ja, så skulle jag vilja börja denna debattartikel. För det sammanfattar på ett tydligt sätt den känsla som vi inom skyddsorganisationen har just nu vad gäller tillämpningen av utformningen av lokaler inom Polismyndigheten. När vi den 10 december 2019 lämnade in en begäran enligt arbetsmiljölagen (AML) 6 kap 6a§ så var det med utgångspunkt från de synpunkter som hade inkommit till oss från skyddsombud, medarbetare och verksamhetschefer om att lokalförsörjningsenheten ville gå mot flexibla och öppna planlösningar i ny- och ombyggnationer. Det ville inte verksamheten!

Våra krav blev att lokalernas utformning skulle utgå från verksamhetens behov och inte att verksamheten måste anpassa sig till de lokaler som lokalförsörjningsenheten tillhandahåller. Många hårda möten följde därpå och i denna process efterlyste vi verksamhetscheferna. De framförde sina åsikter till oss. Men de lyste med sin frånvaro när vi kom till slutpläderingen inför det att rikspolischef Anders Thornberg skulle besluta om den nya lokalutformningen.

Hur blev det då? Ja som vi befarade! Nu vänder sig verksamhetscheferna återigen sig till oss om hjälp eftersom de inte får gehör av lokalförsörjningsenheten för sina åsikter om lokalernas utformning kopplat till verksamhetens behov. Medarbetare är än mer frustrerade då de ser sin arbetsmiljö kraftigt försämras utan att någon lyssnar på dem. ”Det ska bara vara så”.  ”Tyst och rätta in er i ledet!” ”Det förbättrar ju kommunikationen och samarbetet så vad är problemet?”

Att det bland annat har negativa effekter på koncentration, överhörning av samtal, svårigheter med sekretess, organisatoriska och sociala arbetsmiljöproblem är ju en annan sak. Flexibilitet och ekonomi anses tydligen viktigare. Ja, vill man skapa problem så är man på god väg att göra det.

Hur ska vi från skyddet agera nu då? Driva problemen med lokalfrågorna ytterligare en gång och stå ensamma i argumentationerna eller kan det vara så att verksamhetscheferna måste kliva fram och hjälpa till! Vilken arbetsmiljö vill ni ha för er och era medarbetare? Tala om det och kliv fram så kan vi hjälpas åt. Annars så kommer jag återigen behöva stå där och säga – vad var det vi sa!

Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud, Polisförbundet

Fotnot: Polismyndigheten har erbjudits att inkomma med en replik men svarar via pressavdelningen att de avvaktar.

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst