Guide till spionernas och underrättelsetjänsternas Sverige, Medströms Bokförlag, 2023
Guide till spionernas och underrättelsetjänsternas Sverige lever upp till sin titel. För den som vill spion-turista bjuder den på många potentiella besöksmål. Från platsen för Sovjetiska resebyrån på Sergelgatan i Stockholm till Bodens Fästning.
Någon smidig reseguide för magväskan är den dock inte. Tvärtom är det en ganska tung soffbordsbok med många vackra bilder och illustrationer. Till exempel över polska agenters kommunikation via så kallade ”döda brevlådor” och signalplatser på ordinära ställen som en rastplats vid vägen, en stenmur eller en offentlig toalett.
I boken möter vi också ett antal svenskar, mer eller mindre kända i spionagesammanhanget. Lite otippat dyker Astrid Lindgren upp då hon på 40-talet arbetade med postkontroll på Allmänna säkerhetstjänsten. Mer väntad var kanske den självutnämnde ”mästerspionen” Stig Wennerström. I kapitlet om honom ägnas även några rader åt att slå hål på mytbildningen kring kriminalkommissarie Otto Danielsson, som var den som slutligen satte dit Wennerström.
Det mesta av boken kretsar kring tiden för andra världskriget. Då Sverige var relativt lugnt och politiskt neutralt men ändå beläget nära konflikthärdarna, blev det en knutpunkt för underrättelsepersoner. Men även händelser med koppling till kalla kriget och från andra epoker får plats. Boken är skriven av flera experter på just spioneri och underrättelse. Bland annat Säpoveteranerna Bengt Nylander och Krister Hansén.