Annons
Annons

Så behåller du fokus i röriga landskap

Arbetsplanering är grunden för att kunna koncentrera sig och jobba effektivt i en livlig arbetsmiljö. Hörselkåpor och skärmar kan lösa en akut situation men utgör en dålig strategi på sikt då de sänker toleransnivån för sinnesintryck.
29 juni 2023, 09:30

Trenden i Polismyndigheten går mot förtätning och färre enskilda arbetsrum till förmån för öppna landskap och delade arbetsstationer. Därmed blir utrymmet mindre för den som är benägen att störas av omgivningen.
– Hur lätt du störs är individuellt, men också starkt kopplat till situationen. Stress försämrar förmågan.

Har du en intressant och relevant uppgift blir du däremot mindre störd, säger Niclas Almén. Han är psykolog och har doktorerat med en avhandling som handlar om återhämtning från stress.

Pressbild, Niclas Almén, Natur & Kultur, 2020
Niclas Almén, psykolog

Foto: Eva Lindblad

Till vardags arbetar han på Mittuniversitetet, institutionen för psykologi och socialt arbete, i Östersund. Dessutom driver Niclas Almén en egen verksamhet i vilken han hjälper företag och organisationer att utveckla system för bättre medarbetarhälsa under parollen ”Organisera för återhämtning”.

Du ska själv kunna avgöra när det är dags att gå åt sidan.

Han understryker att det finns få enkla lösningar eller tips till den som vill koncentrera sig bättre i en stökig arbetsmiljö.
– I ett akut läge då situationen måste förbättras kan man använda hörselkåpor eller en skärm vid arbetsplatsen. Men vid långvarig användning finns risk för en negativ tillvänjning. Toleransnivån sänks då och du blir mer och mer beroende av dina hjälpmedel.
– Rekommendationen är i stället att organisera arbetsplatsen så att känsligheten för störningar minskar. Och att vara uppmärksam på det egna
måendet.

Sedan understryker han vikten av variation. Det går att fungera i en miljö med många störningsmoment, förutsatt att det finns möjlighet att då och då hämta kraft i en lugnare omgivning. Från återhämtningssynpunkt är en konstant ljudmatta det sämsta alternativet eftersom tröttheten ökar och med den kommer svårigheter att uppbåda koncentration.
– Om du sitter i ett öppet landskap med mer eller mindre sorl kan det ofta vara förödande om det är det enda alternativet. Men kan du ta med dig arbetsuppgifterna till en enskild plats klarar du påfrestningarna mycket bättre, säger Niclas Almén.
Han tillägger:
– Här är det också viktigt att det finns ett mått av självbestämmande. Du ska själv kunna avgöra när det är dags att gå åt sidan.

Niclas Almén återkommer till att vissa personer är känsligare för störningar än andra. Bland de mest utsatta är de som vid något tillfälle har fått en utmattningsdiagnos – och de m är många.
– Har du den problematiken och ska återgå till jobbet är möjlighet till tystnad verkligen superviktigt för att minska risken för återfall och öka koncentrationsförmågan. Samtidigt behövs en viss ljudexponering för läkningen, men under egen kontroll. Det är en balansgång och du bör själv äga situationen.


Expertens koncentrationstips

  • Hörselkåpor och andra hjälpmedel fungerar temporärt. Men överanvänd dem inte på grund av risken för toleranssänkning.
  • Organisera ditt arbete så att du då och då kan gå ifrån till en lugnare miljö för återhämtning. Då kan du upprätthålla koncentrationen över tid.
  • Sömn, träning och mat är av central betydelse. En människa som mår bra blir mycket mindre distraherad av ljud- och synintryck än någon som mår dåligt. 
  • Har du stressat mycket under en tid är det troligt att du blir mer ljudkänslig. Då är det bra att i större utsträckning jobba i en lugn och tyst miljö.
  • Tänk på fritiden, har du småbarn hemma och en hög och konstant ljudnivå kan det vara läge att säkerställa att jobbmiljön är lugnare. Och tvärtom, bor du ensam kan det vara positivt med en intensivare och social arbetsmiljö.

Vilka knep har du för att koncentrera dig på jobbet?

frimärke mika
Mika Jörnelius, utredare/ kriminalkommissarie, utredningsjouren, Göteborg

– Mitt knep är att jag är så gammaldags att jag skriver med papper och penna så mycket som möjligt, inga mobiltelefoner eller datorer. Jag tycker att det blir lättare att fokusera då, det funkar bättre än dator. Det är lugnande, jag har allt på papper och vet att det inte kan gå fel och ingen annan kan läsa min handstil. Jag har med ett gäng bläckpennor och använder block som är stora som ett halvt A4. Blocken sparas några år, men i våras slängde jag tre, fyra äldre årgångar.

gunilla
Gunilla Rehnfeldt Myhr, polisinspektör, Funäsdalen

– Jag yogar en hel del, något som gör att jag har lätt att hitta lugnet även i stressade situationer. Yinyoga håller jag på med, otroligt lugn och fin yoga, vi har en magisk ledare i Funäsdalen. Man går tillbaka till andning och fokus inåt, det gör att man kan koncentrera sig väldigt bra och strukturera sig. Det får bort kacklet i huvudet, man lär sig verkligen att rensa skallen. Det är mitt koncentrationsknep i alla situationer, även mot tre barnbarn och deras familjer.

roger
Roger Ekenstedt, ambassadsamordnare, Stockholm

– Jag går in i min zon, jag är ganska duktig på att skärma av det yttre. Jag tar gärna en kopp kaffe på vägen fram till skrivbordet, då har jag redan börjat planera vad jag ska göra, skaffat mig lite mentala ledord i förväg som gör det lättare att komma i gång och behålla fokus. För tillfället är jag lyckligt lottad med eget rum, men jag är van vid att jobba i annan miljö. För mig är det viktigt att ladda mentalt för att behålla skärpan, det gör jag i den värmländska svampskogen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst