I mars förra året åtalades en polis i Västsverige för att ha gjort ett hundratal slagningar utanför arbetstid. Åtalet väckte oro bland många poliser. Detta då slagningar, exempelvis på misstänkta fordon, är vanligt förekommande även på fritiden. Osäkerheten blev så stor att Polisförbundet lokalt gick ut med rekommendationer om att poliser bör lämna tjänstemobilen på jobbet så att de inte råkar göra otillåtna slagningar i Polisens Multifråga (PMF), på fritiden.
Polisen friades först i tingsrätten i oktober förra året. Efter att domen överklagats friades hon även i hovrätten i juni och 17 juli gick tiden för överklagan ut.
Polisen beskriver känslan i ett sms till Polistidningen. Hon skriver att hon är lättad men också att hon levt i ett helvete under de 2,5 år som processen pågått med utredning och rättsprocesser. ”Jag känner också en stor sorg över all tid och trygghet dom tagit ifrån mig, både privat men också arbetsmässigt.”
Nu menar hon att resan med att läka kan börja. Hon beskriver rädslan hon haft för att förlora sitt jobb. Men också att hon utsatts för skottlossning mot sin bostad och att hon som en konsekvens av detta tvingats gå under jord. Det som hänt tror hon beror på formuleringar i stämningsansökan och förundersökningen som skrivits och därmed försatt henne i en utsatt position.
Hon skriver att hon är glad att hon får behålla alla sina fina kollegor som hon menar har stöttat henne och funnits för henne hela vägen. ”Avslutningsvis känner jag också en stor tacksamhet och glädje över att ha fått tillbaka min tro på rättsväsendet.”
Björn Johnsson är huvudskyddsombud i region väst och en av dem som låg bakom uppmaningen till poliser att sluta slå i registren utanför arbetstid. Enligt honom är skyddet och Polisförbundet ”grymt nöjda över att den friande hovrättsdomen nu vunnit laga kraft. Dels för vår kollegas skull, men även för alla poliser i landets möjligheter att utföra sitt uppdrag”.
Enligt Björn Johnsson behöver Polismyndigheten föra en diskussion med särskilda utredningar ”så att skyddet mot den här typen av processer stärks och tydliggörs”.
Björn Johnsson har tidigare, via Arbetsmiljöverket, försökt ställa krav på tydligare regler för vad som gäller för slagningar utanför arbetstid. Arbetsmiljöverket avvisade begäran med hänvisning till att det faller utanför Arbetsmiljöverkets beslutandeområde. Ett beslut som överklagats till förvaltningsrätten som ännu inte kommit med något besked.
REGISTER I JOBBMOBILEN
Polisens it-system PMF, som står för Polisens multifråga, ger tillgång till information i olika databaser.
Genom mPMF är systemet tillgängligt i polismannens tjänstemobil.
Några av de tillgängliga registren är passregistret, signalementsregistret, misstankeregistret, belastningsregistret och allmänna spaningsregistret.