Annons
Annons

Döms till rättspsykiatrisk vård

Den man som knivhögg en polis utanför polishuset i Norrköping i februari döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
2 augusti 2023, 08:02

Den 27 februari kom mannen till Norrköpings polishus beväpnad med två knivar, 14 petflaskor fyllda med bensin och en tändare. Efter att ha försökt ta sig in på stationens expedition, som stängt för dagen, attackerade han en polis med kniv och jagade en annan. En tredje polis ingrep och sköt mannen i benet och kunde på så vis avbryta det hela.

Den 8 juni bedömde Norrköpings tingsrätt att mannen gjort sig skyldig till försök till mord i två fall och förberedelse till grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Åklagaren yrkade på 14 års fängelse, men ansåg också att mannen borde genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan beslut om påföljd togs. Efter att en sådan gjorts återupptogs huvudförhandlingen den 7 juli. Då mannen bedömts lida av en allvarlig psykisk störning dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen har även tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård efter att ha attackerat poliser. Under huvudförhandlingen hävdade mannen bland annat att rättegången inte var legitim, att han utsatts för krigsbrott av Sverige samt att hans ärende borde tas upp av krigstribunalen i Haag.

Den knivhuggne polisen var sjukskriven på heltid i dryga två månader. Vid tiden för huvudförhandlingen var han tillbaka i jobb på 25 procent.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst