Annons
Annons

Ett utmanande arbete i en orolig tid

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

I uppdraget som polis ingår det att stå upp för människovärdet, för fri- och rättigheter och för vår demokrati. Det har aldrig varit enkelt, men i takt med att samhället blivit alltmer utsatt har arbetet också blivit mer utmanande. När säkerhetspolischefen den 17 augusti beslutade om att höja terrorhotnivån från ett förhöjt till ett högt hot blev det tydligt hur allvarlig situationen är. Sverige ses nu som ett prioriterat mål för en terroristattack.

Hotnivån kommer sannolikt att ligga kvar under lång tid. I det här allvarliga läget står Sveriges poliser i frontlinjen. Det är poliser som oftast är först på plats när något händer och tar hand om, hjälper, skyddar och ställer till rätta. Den arbetsinsats som svensk polis gör varje dag för att öka tryggheten får inte underskattas.

Som fackförbund tar vi hand om det långsiktiga arbetet, medan du som är polis löser problem som uppstår här och nu.

Polisutbildningen och de kunskaper och färdigheter som poliser får i arbetet gör att vi kan möta den allvarliga samhällsutveckling vi befinner oss i. Det handlar inte bara om hotet från terrorister utan också om andra utmaningar som exempelvis den grova organiserade brottsligheten. Jag är oerhört stolt över att företräda en av världens bästa poliskårer.

Men det polisarbetet kommer med ett pris – arbetsbelastningen är hög och övertidstimmarna många. Det är många som är slitna. Vi jobbar för att poliser ska få rätt förutsättningar och ligger därför på arbetsgivaren för att stärka fort- och vidareutbildning, men också för att det ska finnas bättre och adekvat utrustning. Dessutom är det viktigt att arbetsmiljöarbetet inte blir eftersatt. Vår organisation jobbar för att arbetsgivaren ska ta sitt arbetsmiljöansvar och för att chefer ska ge medarbetare det stöd de behöver för att klara sina uppdrag.

Som fackförbund tar vi hand om det långsiktiga arbetet, medan du som
är polis löser problem som uppstår här och nu. Vi finns där för våra medlemmar! Jag hoppas att du blev uppmärksammad på Polisens dag, och att du såg vår kampanj med hyllningar till kåren – det är viktigt att vi stannar upp och ser det positiva även i oroliga tider! Så sträck på dig och känn dig stolt över att du bidrar till att skapa ett tryggare samhälle.

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst