Annons
Annons

Utreder inte vad Thornberg visste

Kände rikspolischefen till att Mats Löfving var suicidal innan den kritiserade presskonferensen? Arbetsmiljöverket pågående granskning kommer inte besvara den frågan. Men den kan hamna på åklagarens bord ännu en gång.
4 september 2023, 09:56

Ord står mot ord i frågan om rikspolischef Anders Thornberg kände till att tidigare polischefen Mats Löfving var suicidal redan innan den kritiserade presskonferensen som föregick Löfvings död i februari. I juni skickade Maria Jensen, regionalt samordnande huvudskyddsombud i Stockholm, en skrivelse till Arbetsmiljöverket där hon uppgav att rikspolischefen fick flera varningar om Löfvings mående under veckorna innan och samma morgon som presskonferensen. Men Anders Thornberg förnekar bestämt att han skulle ha nåtts av information om att Löfving var suicidal. 

Arbetsmiljöverket har tagit del av skrivelsen från Maria Jensen men har inte gjort någon egen utredning om vad Anders Thornberg visste eller inte visste om Löfvings mående. Det säger Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket. 
– Vi utreder aldrig skuldfrågor på det sättet, utan det vi tittar på är hur man som arbetsgivare har följt arbetsmiljölagen vad gäller att riskbedöma och vidta förebyggande åtgärder med mera.

Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket. Foto: Arbetsmiljöverket.
Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket.

Foto: Arbetsmiljöverket.

Så i frågan om vad Thornberg visste har ni bara den information som framgår av Maria Jensens skrivelse. Det är inget ni har grävt vidare i?
Nej, det är inget vi utreder, eftersom arbetsmiljölagen inte säger något om vad en enskild person ska veta eller göra i en viss situation utan det kan organiseras av en arbetsgivare på olika sätt. 

Enligt Ulrika Scholander har Arbetsmiljöverket ännu inte tagit ställning till om man ska göra en åtalsanmälan om arbetsmiljöbrott med anledning av det som har kommit fram i utredningen. Det som avgör är om myndigheten ser ett orsakssamband mellan eventuella brister i arbetsmiljöarbetet och den allvarliga händelse som har inträffat.

Frågan om Polismyndighetens hantering av Mats Löfving var brottslig har redan varit uppe för prövning av åklagare vid två tillfällen. Efter Mats Löfvings död kom det in flera anmälningar om arbetsmiljöbrott till Polisen. Men i mars beslutade chefsåklagare Per Nichols vid särskilda åklagarkammaren att inte inleda någon förundersökning.

I slutet av juni anmälde Polisen sig själv för tjänstefel med anledning av de uppgifter som kom fram i huvudskyddsombudet Maria Jensens skrivelse till Arbetsmiljöverket. Men inte heller den anmälan ledde till någon förundersökning. Chefsåklagare Per Nichols såg inte skäl att göra någon annan bedömning än den han gjort i fråga om de tidigare anmälningarna om arbetsmiljöbrott. Han menade att uppgifterna från Maria Jensen däremot kunde vara av intresse för Arbetsmiljöverket som utreder frågan utifrån arbetsmiljölagstiftningen. 
– Och om Arbetsmiljöverket i sin långtgående granskning och tillsyn kommer fram till något annat så står det dem fritt att göra en åtalsanmälan, sade han då till Polistidningen. 

Vad händer då i övrigt i Arbetsmiljöverkets utredning om Löfvings död? I början av juli skickade myndigheten en underrättelse till Polisen där man kritiserade brister i de riskbedömningar som gjordes kring Mats Löfving och i de stödåtgärder som sattes in för honom. Därför överväger Arbetsmiljöverket att rikta ett föreläggande mot Polisen med krav på åtgärder för att undvika liknande brister i framtiden. Det handlar bland annat om att upprätta en skriftlig handlingsplan för de åtgärder behöver vidtas för att förebygga kränkande särbehandling. Och att se till chefer och arbetsledare får kunskaper i att förebygga och hantera kränkande särbehandling och förutsättningar att omsätta dessa kunskaper i praktiken. Tanken är att kraven ska vara genomförda senast den 15 november. 

I onsdags hade Arbetsmiljöverket ett möte med Polisen för att diskutera det föreläggande som övervägs. Ulrika Scholander säger att Polisen inte hade några invändningar mot de tänka kraven. 
– De hade inte heller har några synpunkter på tidpunkten då kraven ska vara uppfyllda. 

Någon dag senare skickade Polisen även ett skriftlig svar på underrättelsen till Arbetsmiljöverket där man beskrev vissa utvecklingsområden inom myndighetens arbete mot kränkande särbehandling och krisstöd. Det gäller särskilt vid händelser som kan utlösa en akut stressreaktion hos en anställd som redan befinner sig i en ansträngd psykiskt påfrestande situation.

Nästa steg i handläggningen är att Arbetsmiljöverket fattar ett formellt beslut om ett eventuellt föreläggande, vilket ska ske inom ett par veckor. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst