Det är laguppställningssnack inför Malmös första match. Pepp och positioner delas ut.
– Men det är helt prestigelöst, vi ska ha två roliga fotbollsdagar, betonar backen Åsa Andreasson till laget – Malmö Blå.
Dagens första match blåser i gång 9.45. Två halvlekar på 20 minuter. Taktiken är många och korta byten och fräscha spelare. Men det visar sig ändå bli lite motigt för Malmölaget, det är första gången på länge de spelar på naturgräs. Dessutom är planen mindre än vad de är vana vid. Så liten att det känns som att vara kulan i ett flipperspel.
Matchen mot LPO Schlätta slutar 1–1.
– Vi har fan inte förlorat, det blev lika. Bra jobbat! peppar backen Felicia Toth under eftersnacket.
En giffel och vatten, sen är det snart ny match mot Göteborg.
Det är lugnet efter stormen i Malmö, där polis-SM i fotboll hölls på Lindängens IP 5–6 september.
Det är tisdag och i helgen var två särskilda händelser i gång samtidigt. På söndagen, fotbollsmatch mellan Malmö FF och IFK Göteborg. Samma dag, koranbränning på Värnhemstorget. Följande natt våldsamt upplopp i Rosengård med bilbränder och stenkastning mot poliser.
På tisdagen har upploppen ebbat ut och ingen i Malmö Blå-laget har haft problem med att få ledigt för polis-SM. Det har dock blivit några avhopp från andra delar av landet där kriminella konflikter och verksamhet fått gå före.
– Eskilstuna fick några avhopp. Stockholmskonflikten har blivit något i Eskilstuna också, säger Åsa som varit med i arrangörsgruppen.
Det var senast 2019 som ett polismästerskap i fotboll hölls. Pandemin satte stopp två år och förra året var det valet som gjorde att mästerskapet inte blev av.
– Det är skönt att polis-SM är i gång igen. Jag tycker det här är så jävla roligt! säger Eeva-Stiina Laurila efter första matchen.
28 lag, 12 damlag och 16 herrlag, ställer upp. Västernorrland är det nordligaste. Malmö, med två herr- och två damlag, hör till de sydligaste. 2017 var senast ett Malmölag vann, då rodde damerna hem guldet.
Det är Malmöpolisens idrotts- och gymnastikförening som står bakom arrangemanget. De har tagit hjälp av Korpen som stöttar med domare, spelschema, resultattabeller, bollar med mera.
Åsa berättar att Korpenpersonalen trodde att poliser skulle vara snällare än andra på plan. Att det inte skulle förekomma hårda ord och sparkar.
– Men i stundens hetta är det ingen skillnad. När tävlingsdjävulen kommer fram kan det bli att man skriker lite saker. Men det är verkligen på skoj, säger Åsa.
Ledigt med lön
- Med gällande regelverk tillåts man delta på svenska, nordiska och europeiska polismästerskap, med tjänstledighet utan löneavdrag, i följande sporter: cykel, friidrott, maraton, orientering, skidor, skytte, simning och terränglöpning. Idrotterna betraktas som tjänstenära.
- För internationella mästerskap gäller utöver ovan nämnda mästerskap även fotboll och handboll.
- För tillfället reviderar HR-avdelningen riktlinjerna, som är runt 20 år gamla, tillsammans med Svenska polisidrottsförbundet.
I år var polis-SM:et också en del av uttagningen till det nordiska polismästerskapet i fotboll som kommer hållas i Stockholm nästa år. På plats med falkblick över planerna fanns poliser för att scouta spelare till ett dam- och herrlandslag. Ingen i Malmö Blå aspirerade dock på en plats i det.
För Malmö Blå är Lindängen hemmaplan. När det inte är fotbolls-SM är de ett Korpenlag och varje måndag spelar de match här. Vissa har spelat flera år ihop, vissa är nyare. Vissa har mer fotbollsvana, vissa mindre. Några av dem har jobbat ihop, bytt tjänst och ses på fotbollen och uppdaterar sig om varandra.
– Vi är ett väldigt hopplock. Gammal, ung. Span, IGV. Chef, aspirant. Men vi struntar i jobbet när vi spelar fotboll. Då är vi tolv individer som råkar ha samma jobb. Polisen är väldigt hierarkisk, men det är precis noll känsla av det i laget, säger Åsa.
De pratar sällan jobb, då ska det ha hänt något speciellt. Att de är med i laget handlar mer om att få motion, ha kul, gemenskap och om kärlek till fotboll på en rimlig nivå.
– Det är kravlöst och kul bara. Ofta står man på gymmet själv på polisstation. Det här blir lite lek och är mycket roligare. Och alla är i samma kondition. Man kommer från familjevardagen, har lite fotbollskul och får träning på köpet, säger Felicia.
En annan bonus är att träffa kollegor man aldrig skulle träffat annars. Det tror de kan komma till nytta på jobbet. Att det kan öka kommunikationen och samverkan mellan enheterna när man känner varandra.
Kommande mästerskap
Varje år arrangerar landets polisidrottsföreningar mer än 20 olika svenska polismästerskap i samarbete med Svenska polisidrottsförbundet.
Kommande mästerskap är innebandy 8–9 november, sportfiske 18–19 november, funktionell fitness 26 november och halvmaraton 18 maj 2024.
Förut hände det att de hittade på saker på fritiden. Nu mer sällan. Men det där lilla snacket de hinner med är värdefullt.
– Jag har varit föräldraledig och man är inte ute och härjar så mycket då, utan det är det enda sociala jag haft. Det är verkligen roligt, säger Åsa.
Det finns vissa likheter mellan att spela fotboll och vara polis, tycker de. Som gemenskapen, det sociala. Att arbeta i lag, teamkänslan, ha ett gemensamt uppdrag och mål. Pannben. Att fortsätta jobba när man är trött och hungrig. Samarbete och kondition.
– Och att hålla humöret uppe oavsett hur det går. Man får liksom inte sura ihop, säger Eeva-Stiina.
Åsa tycker att Polisen borde kunna ta efter lite av prestigelösheten hon känner finns på plan.
– På fotbollsplan, där vet vi om varandras styrkor och svagheter. Jag låter Jossan spela kant för det kan hon bättre. Det borde vara så prestigelöst även i jobbet. Vi borde bli bättre på att utnyttja varandras styrkor och kunskap i stället för att vara så hierarkiska.
Under den första SM-dagen är sex gruppspelsmatcher i gång samtidigt och en del uniformerade kollegor syns i publiken för att supporta hemmalagen.
IGV-poliserna Ulf och Robin är på plats. De hade en resurs över i dag och blev beordrade hit. Också tre poliser från den regionala insatsstyrkan står vid planen en kortis.
– Just nu är vi mellan uppdrag och har möjlighet att vara här. Kul, trevligt och en fin dag att titta på lite fotboll helt enkelt, säger Henrik.
Malmö Blå spelar tre matcher på tisdagen med resultaten 1–1, 3–1 och 0–0. I morgon väntar slutspel.
Men till dess är det många timmar. På kvällen väntar bankett på hotellet där de flesta bor. På menyn står toast skagen, kalventrecôte och en liten chokladpralin.
– Vi valde bort efterrätten för att få en extra drinkbiljett, säger Åsa.
Hur gick det?
DAM
Guld: PONV/POBN (polisområde nordvästra Skåne/Blekinge nordöstra Skåne)
Silver: Kalmar
Brons: PO Örebro
Och hur gick det för Malmö Blå? De förlorade mot PO Örebro i matchen om 3:e pris.
HERR
Guld: Ystadpolisen
Silver: Kalmar
Brons: LPO Haninge