Jens Mårtensson Vakthavande befäl Polisregion Stockholm
Foto: privat
Det är en viktig del av en öppen och rättvis demokrati att medborgare har rätt att uttrycka sina åsikter i offentliga debatter och insändare. Detta är en grundläggande rättighet som ger en röst åt alla samhällsmedborgare, och den bör respekteras och uppmuntras. Emellertid är det lika viktigt att dessa rättigheter utövas på ett ansvarsfullt sätt, särskilt när det gäller personer som innehar myndighetspositioner.
Det har blivit alltför vanligt att myndighetspersoner, vare sig de är politiker, tjänstemän eller andra offentliga tjänstemän, skriver insändare och använder sina myndighetspositioner som titel eller auktoritet. Detta är inte bara olämpligt, utan det underminerar också förtroendet för våra demokratiska institutioner.
Olivia Swahns insändare i DN 4/10 är ett exempel på detta som knappast borgar för att stärka Polismyndighetens roll som en politiskt oberoende myndighet. I insändaren kritiserar hon statsminister Ulf Kristerssons tal till nationen, som hon menar kan förvärra gängbrottsligheten. Hon undertecknar med ”kriminolog och gruppchef för operativa analysgruppen vid grova brottssektionen, Polismyndigheten Region Väst”.
För det första bör offentliga tjänstemän skilja tydligt mellan sina privata åsikter och deras myndighetspositioner. Att använda sin titel i en privat insändare kan ge intrycket att de uttrycker en officiell ståndpunkt, även om så inte är fallet. Detta kan skapa förvirring och felaktiga förväntningar hos allmänheten.
För det andra finns risken att använda myndighetspositioner i privata insändare kan utnyttjas för politiskt syfte eller för att påverka opinionen. Det är viktigt att offentliga tjänstemän inte missbrukar sin auktoritet på detta sätt, eftersom det kan skada integriteten hos de institutioner de representerar.
För att bevara förtroendet för våra myndigheter och vår demokratiska process bör vi uppmuntra en tydlig separation mellan privata åsikter och officiell myndighetsverksamhet. Offentliga tjänstemän bör avstå från att använda sina titlar i privata insändare och istället uttrycka sina åsikter som privatpersoner utan att använda sin auktoritet som en ständig bokstavsbeteckning.
I en demokrati är öppenhet, ärlighet och ansvarighet grundläggande värderingar. Genom att undvika att blanda myndighetspositioner med privata åsikter kan vi bevara dessa värderingar och upprätthålla förtroendet för våra offentliga institutioner. Det är hög tid att sätta en tydlig gräns mellan det offentliga och det privata och upprätthålla integriteten hos våra myndigheter.
Jens Mårtensson , vakthavande befäl , Polisregion Stockholm