Tidigare i år intervjuade och fotograferade vi nationella bombskyddets chef Marie Borg för ett porträtt. En läsare reagerade på mäkret som syntes på Marie Borgs vänstra uniformsärm. ”Är det ett fastställt utbildningstecken?” undrade läsaren i ett inlägg på X nyligen (tidigare Twitter). ”Om inte – kan vi andra börja köra fritt? De är ju skitslöa med nya och fler märken!” Personen jobbar själv inom gränspolisen och väntar otåligt på att myndigheten ska fastställa ett utbildningstecken för gränskontrolltjänstemän.
Vi tog frågan vidare till Marie Borg som förklarade att märket på hennes uniform är ett ”sektionstecken” som alla på bombskyddet får använda, oavsett om de är bombteknikerutbildade eller inte. Det innehåller samma heraldiska symbol som utbildningstecknet för bombtekniker (se nedan), det vill säga en bomb, kombinerat med ett svärd och blixtar. Men symbolen är inte omsluten av en lagerkrans och tecknet är inte runt utan har formen av en sköld krönt av tre kronor. Kronorna ska symbolisera att det rör sig om en nationell verksamhet, enligt Marie Borg.
Hon berättar att tecknet togs fram för något halvår sedan utifrån ett medarbetarförslag. Tanken är att det ska vara inkluderande.
– Utbildningstecknet är ju för dem som är utbildade bombtekniker och med sektionstecknet vill vi även inkludera logistik och andra stödfunktioner där det jobbar minst lika många.
Är det då fritt fram för alla sektioner att skaffa ett sektionstecken? Nej, inte om det är något man tänker sätta på uniformen. Det säger Sara Strömberg, som är verksamhetsutvecklare på Nationella operativa avdelningen och sakansvarig för Polismyndighetens föreskrifter om uniformer (FAP 798-1). Det är bara de tecken som finns på bild i Fap:en med bilaga som får sättas på uniformen, och där finns inga sektionstecken.
Hon berättar att varje ändring i föreskriften är en utdragen process som måste föregås av samråd och delning med olika personer innan beslut kan fattas av rikspolischefen. Att Polisen är restriktiv med vilka tecken som sätts på uniformen beror, enligt henne, på att ”Polisen är en myndighet som identifieras genom det som är fastställt som polisens symboler”. Och att de som bär uniform är myndighetens ”främsta profilbärare” samt ”organisationens ansikte utåt i alla lägen”.
I ett mejl till bombskyddets chef Marie Borg påtalar Sara Strömberg att tecknet som fastnat på bild i Polistidningen inte är tillåtet att bära på uniformen:
”PMFS 2022:10; FAP 798-1 reglerar bärande av uniform, utbildningstecken får bäras av den som genomgått utbildning där utbildningstecken fastställts. Det emblem som visas på bild är inte ett fastställt utbildningstecken.”
Vad är ett utbildningstecken?
För vissa utbildningar inom Polisen finns särskilda utbildningstecken fastställda. De får bäras på uniformen av personal som har genomfört aktuell utbildning med godkänt resultat. Det framgår av 5 kap. 10 – 11 § i myndighetens föreskrifter om uniformer (FAP 798-1). Se hela listan med utbildningstecken här.
Men Marie Borg säger att bombskyddet inte tänker sluta att använda sitt sektionstecken.
– Nej, det kommer vi inte göra. Sedan är det ju inte alla som har det på uniformen, utan det sitter ju på ryggsäckar, väskor och liknande. Vi kommer inte ta bort själva märket för det har fått en sådan jättebra effekt.
På vilket sätt?
– Genom att de som inte är bombtekniker känner en tillhörighet och kan visa att de tillhör sektionen och är stolta över den verksamhet som de jobbar i. Det är ju alla stödfunktioner kring en sådan här specialistverksamhet som får den att funka. Därför vill vi lyfta fram alla medarbetare på sektionen.
Men kommer ni plocka bort tecknet från uniformerna?
– Det vet vi inte än. Det där får vi ta ställning till framåt beroende på vilket ställe vi är på och så vidare.