Annons
Annons

Säpo tar rygg på Polisens löneutveckling

Fack och arbetsgivare på Säpo har tecknat ett nytt löneavtal för perioden 2023–2025. En ambition är att hålla jämna steg med Polismyndigheten i utvecklingen av löner och villkor.
19 december 2023, 06:34

I snitt bör poliser på Säpo tjäna bättre än sina kollegor på Polismyndigheten. Det säger Martin Åberg, förhandlingschef på Polisförbundet.
– Det är naturligt att medellönerna är högre på Säkerhetspolisen eftersom de rekryterar erfarna poliser som redan har gjort en lönekarriär inom Polismyndigheten.

Martin Åberg
Martin Åberg, förhandlingschef Polisförbundet

Men till skillnad från Polismyndigheten har Säpo inte fått några öronmärkta pengar från politikerna de senaste åren för att höja sina polisers löner. Det har skapat en oro för att Säpo ska få svårt att locka över poliser från Polismyndigheten.

Redan i samband med den förra avtalsrörelsen skrev parterna på Säpo en avsiktsförklaring om att jobba för att behålla konkurrenskraften i förhållande till Polismyndigheten. Enligt Martin Åberg har Säpo hittills hittat pengar i sin befintliga budget för att höja polislönerna i ungefär samma takt som Polismyndigheten.

I det nya löneavtalet som blev offentligt på måndagen finns formuleringar som tyder på att Säpo har den ambitionen även framöver. Den tidigare avsiktsförklaringen har ersatts av en skrivning i avtalet om att myndighetens förmåga att rekrytera och behålla arbetstagare med rätt kompetens ska beaktas särskilt i lönerevisionen och under avtalsperioden. ”Polisiär kompetens rekryteras till övervägande del från Polismyndigheten vilket behöver beaktas i det långsiktiga perspektivet avseende anställningsvillkor för polisanställda”, står det också. På Säpo syftar ”polisanställda” på poliser som är anställda vid myndigheten, enligt Martin Åberg. 

Det nya avtalet gäller perioden 2023–2025 och kommer att innehålla två revisionstillfällen. Den första revisionen görs per den 1 oktober 2023 och ska ge en kollektiv löneökning på minst 4,1 procent. Den andra, som är per den 1 oktober 2024, ska ge minst 3,3 procent.

Enligt Martin Åberg är tanken att parterna på Säpo, inför det andra revisionstillfället, ska stämma av hur lönerevisionen och övriga partsåtaganden har fallit ut vid Polismyndigheten. Om det visar sig att vissa grupper av poliser på Polismyndigheten har fått relativt stora löneökningar kan Säpo behöva göra motsvarande höjningar för att behålla konkurrenskraften. 

Martin Åberg tror att lönerna för det första revisionstillfället sannolikt kommer att vara klara i februari och  då betalas ut retroaktivt från 1 oktober 2023. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst