Annons
Annons

Ser du tystnadskulturen i spegeln?

Kejsaren är naken!” utbrister det lilla barnet. Det går ett sus bland folket. Någon hänger på. ”Ja, titta, det är han faktiskt.” Hur sagan slutar vet vi. Kejsaren får skämmas som har låtit sig luras att köpa mode sytt av luft och lögner. Skurkarna till skräddare vill jag minnas kommer undan. Tystnaden bröts för att barnet gick emot regeln att aldrig ifrågasätta kejsarens omdöme. Och någon hängde på. Och sedan en till. Till slut kanske också hovmarskalken eller någon annan med makt att säga åt kejsaren att det kanske vore idé att dra på sig brallorna och gå hem. Sagan om kejsarens nya kläder är en historia där man kan känna igen sig. I flera roller. De flesta tenderar att gärna identifiera sig med barnet. Inte konstigt. Det är en viktig roll.

Men handen på hjärtat, kanske är du också kejsaren ibland. Som i egenskap av din position, eller för den delen på grund av ditt beteende, missar feedback som skulle kunna leda till att du slapp bli kall om rumpan i onödan? En annan gång ingår du kanske i folkhopen. Förhoppningsvis bifaller du barnets påstående? Höga chefer har stort ansvar för att en tystnadskultur får slå rot i en verksamhet. Kejsaren har mycket att vinna för att på riktigt vara öppen för kritik. Och på att inte omge sig med jasägare.

Men en kultur är något som bärs av många. Det kan vara bra att se sig i spegeln med detta i åtanke. För vad hade hänt om kejsaren och hans entourage bara hade blängt på barnet. Eller i enlighet med tidsandan (H.C. Andersens saga gavs ut 1837) rent av bjudit ungen på lite smisk. Och om folkhopen slagit blickarna i marken och låtsats som det regnade. För att när paraden var över böja sig ner och viska till den lille sanningssägaren ”gud vad bra sagt, du har ju helt rätt”. Eller ”så där skulle jag aldrig våga säga, synd att du fick smaka riset”. Så när vi nu snackar om tystnadskultur, vem ser du i spegeln? Barnet, en åskådare med ett val att tala eller vara tyst? Eller är du rent av naken?

Med det sagt, läs gärna de avslutande artiklarna i vår tredelade serie om tystnadskultur inom Polisen: ”Att bryta tystnaden, tillsättning av chefer nyckel enligt ansvariga” , ”Utan oss skulle ni få veta mindre” och ”Allt ska upp på bordet” .

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst