Annons
Annons

Lästips på 8:e mars

Fram till 1957 fick inte kvinnor bli poliser. I slutet av förra året fick Sverige sin första rikspolischef som är kvinna. Vi publicerade en intervju med henne igår som finns att läsa här på webben. Men då det är internationella kvinnodagen har vi kompletterat med ytterligare åtta lästips som vi tycker passar en dag som denna.
8 mars 2024, 15:05

En polis som kopplat grepp på polisyrket på flera sätt är flerfaldiga EM-medaljören i brasiliansk jujutsu, Ann Österman. I fyra år var hon lärare på polisutbildningen i Umeå och hon har också en magisterexamen i polisiärt arbete. Hennes uppsats handlade om den fysiska förmågans betydelse i arbetet, som bjöd henne på något av en överraskning.
– Jag trodde att de skulle säga att marklyft och bänkpress är viktigt för att  kroppen ska hålla ett helt arbetsliv. Men de tryckte framför allt på den mentala biten. Att styrka ger en trygghet att kommunicera under längre tid i en hotfull situation, eftersom man vet att man kan hantera ett handgemäng om det ändå slutar med det.
Med det sagt har hon en hel del tankar om varför just hennes sport kan komma till nytta för en polis i yttre tjänst.

Bombskyddets chef Marie Borg har ett uppdrag som i allra högsta grad kräver sin kvinna i dagsläget. Själv vet hon kanske inte hur man ska desarmera en bomb, men snudd på. Har ni missat mötet med henne finns det här. Hon är också något av en rebell när det gäller uniformsmärken, vilket vi också har rapporterat om.

Att jobba på Ekobrottsmyndigheten kanske inte låter som att det skulle bjuda på fullt så mycket dramatik. Men Polistidningen fick hänga med Annika Månsson och Therese Gustavsson som jobbar där. I spår som doftade tobak och visade sig kunna bjuda på nog så mycket spänning.

Uddevallapolisen Maria Persson ville efter många år i tjänst säga sin mening om en chefskultur hon upplever som osund. Det gjorde hon i en debattartikel på polistidningen.se. Det hela ledde till att hon kallades till medvetandegörande samtal. Men Maria Anmälde händelsen, och chefen som höll i samtalet, till JO. Nästan ett år senare kom svaret som gav Maria rätt. Hon säger själv att hon hoppas att beslutet ska få andra att våga stå för sin rätt att säga vad de tycker. 

En annan polis som själv berättat om utsnitt ur sitt polisliv är Ann-Sofie Loverin. Hennes fina krönika om mötet med en ung person på glid, som förhoppningsvis slutade glida kan du läsa här.

Som utredare av konstbedrägerier spenderade Heléne Andersson mycket tid på de stora auktionshusens hemsidor och förutom konsten fattade hon intresse för alla dyra handväskor som såldes där. Idag är de motiv för hennes egen konst. Om det, men också om hennes syn på hanteringen av dagens konstbedrägeribrott handlar det här reportaget. 

Från att inte ha släppt in kvinnor i yrket alls till kvinnor är högsta chef, såväl i Polismyndigheten som i Säkerhetspolisen, är ingen liten utveckling. Men det finns, om vi lyssnar bland poliserna, fortfarande mycket att göra för jämställdheten. Därför säger vi som Malmös polisdamer gjorde när Polis-SM gick av stapeln i höstas. Nu jävlar tjejer taggar vi till!

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst