Vi får hela tiden höra att polisen behöver mera resurser i form av pengar och personal för att klara av uppdraget. Men hur använder vi de resurser vi har till vårt förfogande? Här följer lite exempel från verkligheten.
En fastighetsägare har en massa skrotcyklar i sitt cykelförråd i ett hyreshus. Cyklarna anmäls som hittegods till polisen. De kontrolleras av en polispatrull, som själva kör in dem eller tar hjälp av vaktmästare. Cyklarna dokumenteras och skrivs in i hittegodset. Ingen anspråkstagare då det rör sig om skrot. De förvaras och hanteras sedan i flera led. När den stipulerade tiden gått så tas det beslut om att de ska skrotas. Rimligen borde istället, efter någon enkel kontroll, fastighetsägaren själv hantera skrotet.
En dunk med mindre mängd brandfarlig vätska, några deciliter, hittas och skrivs in som hittegods. Det ska då transporteras och förvaras brandsäkert. Transporteras från anträffade platsen till centralorten för förvaring enligt aktuellt regelverk, ca 4 mil enkel resa. Efter stipulerad tid ska den transporteras tillbaka för utlämning till upphittaren. På detta följer en mängd dokument och förflyttningar i datavärlden och på förvaringsplatsen och vem och hur den förbenade dunken har hanterats.
Anträffas pyroteknik i form av mindre smällare, raketer eller liknande så får dessa inte förvaras i polishus. De skall förvaras i särskilda kassuner för sprängmedel. I nuläget finns det bara ett fåtal av och bara på vissa platser i länet. I vissa fall ska det då köras till aktuella förråd av polispatrull. Ibland en enkelresa på över 10 mil.
Anträffas det ett dött sällsynt djur som tillhör en så kallad rödlistad art ska den förvaras, hanteras och skickas till Naturhistoriska Riksmuseet. Även detta är ett ansvar för polisen.
Nu kommer det även nya regler för hur vapen ska transporteras och under vilka former transporterna ska ske. Samt vilken personal som ska vara behörig. Utbildningsbehov i ADR (Europeiskt regelverk för internationell transport av farligt gods på landsväg reds anm) transport säker vapenhantering med mera uppstår. Myndigheten transporterar tusentals vapen på årsbasis både våra egna och allmänhetens. Tidigare har det skett i fördolda av olika typer av civil personal. I framtiden kommer det att ta enorma polisresurser i anspråk.
Som extra bonus till dessa transporter så kommer Post Nord att minska antalet inlämningsplatser för vapen som skall transporteras till NFC för undersökning. Polispersonal med samma kompetens som ovan skall även utföra dessa transporter.
Så den personal som eventuellt finns kvar, blir över för yttre tjänst kan ägna sig åt det egentliga uppdraget för polisen.
Vi har antagligen för lite resurser för kärnuppdraget. Men samtidigt så måste man nog ta sig en funderare på om vissa saker går att skala bort från vårt ansvarsområde. Låta bli att lägga resurser på och hantera saker som rimligen saknar värde eller lika väl kan hanteras av någon annan myndighet. Jag är medveten om att vissa saker måste hanteras och skötas på ett visst sätt på grund av olika regelverk, men vi kanske kan agera lite smartare och hantera regelverket på rätt sätt.
Äldre polisinspektör med viss insikt om polisens verklighet