Annons
Annons

Anonyma beslut – så ska de användas

Nyligen röstade riksdagen igenom regeringens förslag om att möjliggöra anonyma beslut för vissa poliser och civilanställda. Men hur ska det användas i praktiken? Till hösten hoppas Polismyndigheten att de första poliserna ska kunna skriva under anonymt.
6 maj 2024, 14:18

Vilka poliser ska slippa sätta sina namn på beslut i framtiden? Många läsare har undrat och vi passade frågan vidare till Emma Hedenvind. Hon är säkerhetschef för sektionen för verksamhets- och säkerhetsskydd på Säkerhetsavdelningen.

Det är inte begränsat till vissa grupper utan till vilken typ av brott och personer man har att göra med, förklarar hon.
– Det finns två rekvisit som ska uppfyllas för att vi ska kunna använda det här verktyget. Det ena är att brottet behöver vara kopplat till organiserad brottslighet eller nätverk som ägnar sig åt allvarlig brottslighet.
Som exempel nämner hon den kriminalitet som rör skjutvapenvåldet som Polisen arbetar mycket med.
– Det andra är att det ska finnas påtaglig risk att den här polisen själv eller andra i närheten ska utsättas för något som en konsekvens av ingripandet eller åtgärden. Och det betyder att det behöver finnas ett våldskapital.

Emma Hedenvind menar att det här utesluter att poliser kommer skyddas mot till exempel psykiskt sjuka eller andra personer som ibland hänger upp sig på polisanställda och orsakar besvär.

Möjligheten att skriva under anonymt kommer att implementeras i polisverksamheten i olika faser och den första är redan avklarad. Och det är hur poliserna ska få numret som ska ersätta deras namn i handlingarna. Varje polis kommer att få en särskild identifikationsbeteckning som hen kommer att ha i det specifika ärendet.

Så samma polis som använder sig av det här kan behöva skriva under med sitt namn i handlingar som rör andra ärenden?
-Ja, så är det.
Enligt Emma Hedenvind har man gjort bedömningen att man inte kommer att kunna skydda en polis om den skriver under med U-nummer eller liknande, som används återkommande.

För att kunna implementera anonymiseringen kommer det krävas en avancerad it-lösning och det är ett av de steg som kvarstår. Systemet ska också testas på vissa grupper av polisanställda inledningsvis.
– Det hoppas vi kunna komma i gång med till hösten.
Enligt Emma Hedenvind vill man skynda långsamt i införandet av verktyget.
– Vi vill vara säkra på att vi genomför det på att bra och säkert sätt.

Vilka är det som kommer att ta beslut om en polis kan få skriva under med det här anonymitetsskyddet?
– Det kommer att vara stationsbefäl och vakthavande befäl. Även säkerhetschefer ska kunna ta beslut om det här.

Hon beskriver hur det är tänkt att en polis som gjort ett ingripande mot en person som ingår i ett kriminellt nätverk och där man anser att det finns en risk att man ska utsättas för någonting så ska man själv ansöka om att få den särskilda ID-beteckningen.

Men om polisen själv sedan misstänks för brott, hur ska det hanteras?
– Då kommer vi att kunna se vem det är och Särskilda utredningar kommer ju ha tillgång till uppgifterna om det behövs.

Finns det en risk att det här missbrukas?
– Som det är utformat är det svårt att missbruka. Det finns väldigt tydliga rekvisit. Och ett stationsbefäl är oftast vana vid att ta den här typen av beslut. Jag är i så fall mer oroad för att det ska användas för lite. Att poliserna inte ska tro att det här skyddar dem. Så snarare ser jag en risk att det underanvänds, säger Emma Hedenvind.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst