Det finns en organisationskultur inom Polisen som gör att vissa anställda drar sig för att ”signalera svaghet, otillräcklighet eller ohälsa”. Det kan man läsa i Polisens svar till Arbetsmiljöverket i den granskning som inleddes efter polischefen Mats Löfvings död. ”Normen som följer med vissa funktioner (t.ex. högre chef) i Polisen riskerar att leda till underrapportering av stress och ohälsa”, fortsätter myndigheten i sitt svar.
Utifrån denna identifierade risk i arbetsmiljön har Polismyndigheten nu upphandlat ett nytt avtal med Avonova företagshälsovård. Enligt avtalet ska anställda vid Polisen få ett anonymt besök hos företagshälsan per kalenderår. Anonymt betyder i detta sammanhang att den anställda inte behöver gå via sin chef för att få en tid hos företagshälsan och att Avonova inte heller får underrätta chefen om besöket utan den anställdas medgivande.
Pernilla Bergman, biträdande avdelningschef på HR-avdelningen, skriver i ett mejl till Polistidningen att syftet är att ”fånga upp medarbetare med risk för ohälsa eller bristande arbetsmiljö i ett tidigt skede genom att man sänker tröskeln för att söka hjälp”. Det kan handla om sådant som konflikter på arbetsplatsen, kränkande särbehandling, psykisk ohälsa, missbruk eller annan stigmatiserad problematik.
Pernilla Bergman, biträdande avdelningschef HR, Polismyndigheten.
Foto: Polisen.
Avonova kommer att ha ett uppdrag att motivera den anställda att prata med sin närmaste chef eller ge tillstånd till att Avonova återkopplar till chefen. Det här för att arbetsgivaren ska kunna fullgöra sitt arbetsmiljöansvar, enligt Pernilla Bergman.
Samtalsstöd och screening
Tjänsten som Polisen har upphandlat av Avonova innehåller:
- Samtalsstöd eller motiverande samtal.
- Individanpassad rådgivning.
- Screening med självskattningsinstrument vid behov.
- Återkoppling till arbetsgivaren vid behov och efter godkännande från medarbetare.
Källa: Polisens HR-avdelning
Polisen har även beslutat om ett antal kompetenshöjande insatser för chefer utifrån de risker som identifierades efter Stefan Löfvings död. Det handlar bland annat om en ny E-utbildning i kränkande särbehandling. Det har också tagits fram ett stödmaterial för chefer som ska lämna svåra arbetsrelaterade besked som kan utlösa en akut krisreaktion, liksom ett förslag till kompetenshöjande insatser för chefer i samband med att medarbetare tillfälligt omplaceras på grund av brottsmisstanke.