Annons
Annons

Skurk och hjälte kan rymmas i samma kropp

Polistidningen har ganska nyligen genomfört en läsarundersökning. Ungefär 1 000 läsare har svarat på frågor om vad de gillar i tidningen. Vi är väldigt glada för att så många verkar gilla oss. Hela 80 procent är positiva till det vi gör. Men det finns alltid det som kan bli bättre. Och sådant vi borde överväga att plocka bort.

En sak framgår det tydligt av undersökningen att vi inte ska plocka bort. Det är Pan-notiserna. Egentligen visste vi redan det. Jag vill ju gärna tro att det är för att de gör er lite mer säkra i er arbetsvardag. Att det ger bättre koll på vad som gäller och vad som kan hända vid diverse klavertramp. Till viss del vet vi också att det är så. Därför försöker vi ofta komplettera med artiklar som fördjupar sig i ett ärende. Som hur det kan komma sig att en polis som fuskat med inskanningen av varor på affären riskerar att förlora jobbet, men att en som genom oaktsamhet orsakat ett dödsfall vid ett ingripande får jobba kvar.

Det finns ju en till anledning att uppskatta att ta del av andras tabbar. Och det är ju just att det är andras tabbar. ”Kul att läsa om alla korkade kollegor”, skriver någon i läsvärdesundersökningens frisvar. Fullt mänskligt. Det finns forskning på det. Men det kan vara bra att komma ihåg att samma ”korkade kollega” som dyker upp i Pan för att ha glömt pistolen på toan under nattpasset, kan vara samma människa som veckan innan rådigt räddade ett liv. Ett misstag eller en omoralisk handling bestämmer inte vem du är. I de flesta av oss bor det såväl hjältar som skurkar, genidrag och tanklöshet.

Med det i åtanke kan man dra ännu djupare lärdomar av andras misstag. Och kanske till och med bli ödmjuk nog att tycka ”Nytt från Pan” är bra läsning, även den dag det handlar om någon du känner som bästa tänkbara kollega.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst