Polisområde Örebro införde fast lista för personalen i ingripandeverksamheten, IGV, för ett och ett halvt år sedan. Enligt Polisförbundet sålde arbetsgivaren in den nya schemamodellen med att medarbetarna skulle veta flera år i förväg när de skulle vara lediga. Men under semestern i sommar kommer arbetsgivaren införa speciallistor, vilket innebär att schemat ändras för delar av personalen.
De berörda har blivit uppmanade att söka semester även under dagar då de skulle ha varit lediga enligt den fasta listan. Polisförbundets ordförande i Örebro, Carl Stöltenhielm, beskriver det som ”fasta listans totala haveri” i ett inlägg på Intrapolis. Han uppmanar ändå medlemmarna att söka semester på de lediga dagarna för att försöka säkra sin ledighet: ”Om arbetsgivaren avser avslå semesteransökningen kommer de att behöva kalla Polisförbundet till förhandlingsbordet”.
Carl Stöltenhielm, ordförande Polisförbundet Örebro
Foto: Per Hagström
Polisförbundets vice ordförande i Örebro, Frida Bergström, stämmer in i kritiken.
– Det har varit väldigt rörigt med olika mejl om hur sommaren ska hanteras. Och det är en väldigt stor oro på IGV. Det gäller inte minst dem som är ensamstående med barn och inte vet hur man ska få ihop det med barnpassning, säger hon.
Fridag Bergström, vice ordförande Polisförbundet Örebro.
Enligt henne har medarbetarna bara fått sommarens speciallistor skickade till sig utan någon föregående dialog.
– Vi hade en överenskommelse med arbetsgivaren om att medarbetarna skulle få ha ett samtal med närmaste chef om en eventuell speciallista, men sedan har listorna bara skickats ut. Många känner sig överkörda och tycker att de flyttas runt som brickor utan att man tar hänsyn till familjeförhållanden.
Frida Bergström säger att det bara är ett fåtal poliser som är nöjda med speciallistorna som de har fått. Hon tycker att förra sommarens semestrar löstes på ett betydligt smidigare sätt.
– Då blev vi tidsförskjutna enstaka pass. Ofta var det begränsat till samma dygn så att man kanske fick jobba natt i stället för kväll. Och då fick man ersättning för det.
Att arbetsgivaren väljer att använda speciallistor i år har ekonomiska skäl, enligt henne.
– Som jag förstår det har arbetsgivaren kollat på vad det skulle kosta att fylla luckor på samma sätt i år och sett att det skulle kosta 600.000 kronor. Därför valde man en annan lösning.
Lokalpolisområdeschefen i Örebro, Roberto Eid Forest, kan hålla med om att informationen kring speciallistorna har brustit, vilket har skapat frågetecken bland medarbetarna. Men större delen av personalen kommer att jobba enligt sin ordinarie arbetstidsförläggning. Och för dem som får schemaändringar kommer antalet passförskjutningar inte bli fler än förra sommaren, enligt honom.
– Det handlar om ett eller några arbetspass.
Han tycker också att speciallistor är att föredra framför tidsförskjutning.
– Speciallista ger oss möjlighet att kommunicera förändring av arbetspass med så lång framförhållning som möjligt. Tidsförskjutning är ett verktyg för att ändra med kort varsel. Och övertid innebär att man jobbar mer en heltid, vilket ger en sämre arbetsmiljö.
Är speciallistor också billigare för arbetsgivaren?
– I grunden kostar det mindre att använda speciallistor framför övertid. Och att hushålla med resurserna är ju ett krav som vi har på oss som myndighet.
Hur blir det för de enskilda medarbetarna? Får de mindre ersättning med speciallista jämfört med tidsförskjutning?
– Det är svårt att säga generellt. En del får ju övertid och andra inte, så det är olika.
Varför kan ni inte skapa en fast lista som fungerar året om?
– Grunden är att vi inte frångår den fasta listan. Majoriteten av arbetspassen kommer att vara inom ramen för ordnare arbetstid. Så varför har vi inte tillräcklig täckning för hela sommaren? Ett skäl är att vi har nationella förstärkningar och regionala kommenderaringar som gör att vi inte alltid har tillräckligt med personal på rätt tid.
Carl Stöltenhielm på Polisförbundet anser att arbetsgivaren har använt speciallista i ”väldigt stor omfattning” för att lösa sommarens brister. Man har ”valt att ensidigt splittra den förutsägbara fasta listan under t.ex. midsommarafton”, skriver han i ett mejl till Polistidningen. Enligt honom använde arbetsgivaren just midsommarafton som exempel när man marknadsförde en övergång till fast lista. Med fast lista skulle de anställda veta långt i förväg om de var lediga under sådana högtider.