Mattias Johansson, Stationsbefäl och Ordförande Polisförbundet förbundsområde Gotland
Lönesättande samtal – begrepp som arbetsgivaren beskriver som ”en form av löneförhandling mellan chef och medarbetare om ny lön”. Men hur fungerar det i praktiken?
På Gotland har ett antal löner prövats på regional nivå efter att lönesättande samtal landat i oenighet. Och budskapet från arbetsgivaren är ju att det ska finnas en nivå till. Men arbetsgivaren på regional nivå gjorde bedömningen att inga principer brutits och därmed inget som skulle ändras. Lagt kort ligger med andra ord. Men man blir ju lite fundersam på det lönesättande samtalets fundament.
I grunden skall den nya lönen sättas i DIALOG mellan lönesättande chef och berörd medarbetare. I Polismyndighetens strategi för lönepolitik framgår att dialogen är en ”grundläggande förutsättning för en väl fungerande individuell lönesättning”. Men alla som haft ett sådant samtal vet att den nya föreslagna lönen redan står på ett papper när du äntrar chefens rum. Sedan kan du välja att acceptera det nya löneförslaget, eller att lämna rummet i oenighet. Någon ytterligare förklaring eller diskussion förekommer aldrig, eller åtminstone ytterst sällan.
Din möjlighet att påverka din lön genom att lyfta in åsikter i den påstådda dialogen är därmed i stort sett obefintlig, oaktat hur förberedd du är med argument eller nya infallsvinklar kopplat till din prestation i förhållande till chefens uppfattning i frågan. Den vetgirige kan klicka sig fram på Intrapolis och leta efter Ordlista och begrepp inför löneförhandlingen. Där stipuleras att begreppet Lönesättande samtal innebär ”en form av löneförhandling där lönerevision sker genom att chef och medarbetare överenskommer om ny lön i ett enskilt samtal”.
Det är tyvärr inte så det fungerar i praktiken. Det lönesättande samtalet bygger mycket sällan på den dialog som påstås. Du har i stället två alternativ. Du skriver under den föreslagna lönen och när rummet lämnas är din nya lön stämplad och klar! Eller så lämnar du rummet i oenighet och sedan stämplas exakt samma löneförslag, fast på regional nivå, en månad senare. Är det verkligen så det ska gå till?
Fotnot: Den här texten publicerades initialt som en insändare på Blåljus.nu