Annons
Annons

Polisuniform i politiken – oklart vad som gäller

Uppsalapolisen och SD-politikern Maria Rosander figurerade uniformerad och med draget vapen i sin kampanjfilm inför EU- valet. Agerandet får kritik från Polisförbundet. Men regelverket tycks otydligt.
11 juni 2024, 16:39

Klippet, som kommer från Polismyndigheten, har använts som en del i Sverigedemokraternas valkampanj inför valet till Europaparlamentet. Maria Rosander själv säger i en intervju med Svt att hon inte tycker att det är några konstigheter att hon visar upp vad hon jobbar med. Hon hänvisar också till att filmen är en offentlig handling.

I en intervju med Aftonbladet säger Maria Rosander att man ska vara restriktiv. ”Jag vet att jag inte ska stå på någon valsedel i uniform och säga att man ska rösta på Sverigedemokraterna”. Men hon menar att hon har rätt att använda uniformen i sina egna sociala medier.

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow har uttalat sig kritiskt till att poliser använder uniformen i politiska sammanhang för att driva opinion. I tidningen Dagens ETC säger hon att ”polisyrket är så beroende av människors tillit. Det här riskerar att skada tilliten till poliskåren.”

Polisregion Mitt har noterat att filmen finns enligt Polisens nationella mediecenter. Regionens kansli undersöker nu om den följer myndighetens riktlinjer.

När Polistidningen frågar om vilka riktlinjer som gäller får vi följande svar via mejl från en presstaleperson:
”Generellt ser Polismyndigheten positivt på att medarbetare engagerar sig i samhällsfrågor och deltar i politiskt arbete, vilket är en grundlagsskyddad rättighet.  Samtidigt som yttrandefriheten är mycket omfattande är det viktigt att inte blanda ihop rollerna. Det är viktigt att tydliggöra skillnaden när en polisanställd uttalar sig i tjänsten på myndighetens uppdrag, respektive som privatperson. Som polisanställda har vi ett gemensamt ansvar för att upprätthålla förtroendet för de demokratiska institutionerna, vår egen organisation och den enskilde tjänstemannen. Att upprätthålla detta förtroende innebär bland annat att man bör undvika att använda myndigheten, vår roll, uniformen eller andra attribut och symboler för att driva våra egna politiska åsikter.”

Polistidningen ställer också frågan vad som gäller i sociala medier generellt. Detta då det finns fler poliser som har privata konton med såväl politiskt som kommersiellt innehåll blandat med skildringar av livet som polis och där de figurerar uniformerat.

Nationellt Mediecenter svarar att ”för privat användning finns idag bara väldigt allmänna råd, men ett arbete pågår kring tydligare vägledning.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst