Annons
Annons

Facket har gått back

Polisförbundet har brist på likvida medel efter flera år av ekonomiska underskott. Styrelsen föreslår en höjning av medlems­avgiften med 30 kronor för att slippa knapra på kapitalet.
28 augusti 2024, 16:25

Vid utgången av 2016 hade Polisförbundet en kassa på drygt 30 miljoner kronor. Vid samma tid förra året fanns bara 4 miljo­ner kvar. Merparten av pengarna gick åt under åren 2017–2018, enligt kanslichef Gazal Amini.
– Det var före min tid men jag har fått berättat för mig att förbundet då valde att göra en del investeringar. Man behövde en ny webb och ett nytt ärendehanteringssystem. Och det satsades en hel del på opini­onsbildning för att få upp polis­lönerna, vilket resulterade i 2,3 miljarder i öronmärkta pengar från politiken.

s_gazal-amini_polisforbundet_20211206_020_screen
Gazal Amini, kanslichef Polisförbundet

Att krympa kassan var alltså ett medvetet val. Pengarna ansågs göra bättre nytta på annat håll. Problemet var att kassan minskade även efter det.
– De senaste åren har det varit en hög inflation och vi har haft höga kostnader. Samtidigt har inte medlemsavgiften höjts på sju år, och vi har inte heller vuxit med lika många medlemmar som beräknat.


Förbundets kapital

Cirka 88 miljoner i värdepapper.

Förbundet äger också 11 lägenheter i Stockholm som enligt ”en försiktig beräkning” är värda närmare 48 miljoner kronor.

Källa: Polisförbundet. 

Hon poängterar att Polisförbundet i grunden har en god ekonomi,
eftersom man har stora tillgångar i värdepapper och äger flera lägenheter i Stockholm.
– Vi har det kapital som vi ska ha enligt våra stadgar. Men vi måste se till att klara de löpande kostnaderna med de intäkter vi har. En minusbudget behöver inte vara fel ett enstaka år, men att ha det år efter år är inte hållbart.

Det har gått så långt att förbundet vissa månader har saknat likvida medel för att betala löner och fakturor. Lösningen har blivit att ta av kapitalet genom att sälja värdepapper eller använda förbundets kredit hos banken. Något som i sig innebär en kostnad, enligt Gazal Amini.
– Att betala onödig ränta är aldrig bra utan vi ska ha en ekonomi i balans.

Vi hade ingen kristallkula.

Hur har då förbundet kunnat hamna i det här läget? Sophia Willander är första vice ordförande i Polisförbundet och har suttit i förbundsstyrelsen sedan 2018.
– Jag blev invald på kongressen i Örebro och på samma kongress antog vi en stor minusbudget för de kommande åren eftersom förbundet behövde göra investeringar. Och det var ju den budget jag hade att förhålla mig till sedan som styrelseledamot.

Sophia Willander
Sophia Willander, förste vice ordförande Polisförbundet

Hon konstaterar att det är lätt att vara efterklok och ifrågasätta kongressens beslut den gången.
– Men vi gjorde det vi trodde var bäst utifrån den information vi hade. Vi hade ingen kristallkula.

Men sedan har det ju tagit många år för kassan att krympa ner till en kritisk nivå. Hade ni inte kunnat agera tidigare?
– Jag anser att vi har agerat. Vi har till exempel flyttat kansliet till billigare lokaler och minskat inköpen av konsulttjänster. Vi i styrelsen har sparat genom att inte åka på några internat eller utbildningsresor. Men vi har inte velat dra ner på själva verksamheten för ingen vill bli medlem i ett förbund  som inte levererar.

Enligt styrelsen kommer det även krävas en höjning av medlemsavgiften för att få ekonomin i balans. Det skulle visserligen göra det svårare att rekrytera medlemmar, men är nödvändigt för att klara kostnadsökningarna, anser styrelsen. Alternativet är att dra ner på verksamheten. Det skulle kunna handla om att krympa kansliet, övergå från fysiska till digitala fackliga utbildningar, sluta ge ut Polistidningen på papper och att hålla kongressen digitalt.

Förslaget är att höja förbundsavgiften med 30 kronor per månad för ”aktiva medlemmar”, det vill säga medlemmar som jobbar som poliser. Det gäller även medlemmar som är ”passiva” på grund av arbetslöshet. För aspiranter, studenter och pensionärer föreslås ingen höjning.


3 delar i facklig avgift

 

Förbundsavgiften: Finansierar förbundet nationellt och ligger för närvarande på 310 kronor per månad.*

Regional avgift: Går till Polisförbundet regionalt och varierar mellan 30–65 kronor i månaden.

Kollektiv försäkringspremie: 65 kronor i
månaden.

Källa: Polisförbundet

Förslaget kommer att behandlas av förbundets kongress i höst. Och i underlaget till kongressen skriver styrelsen att det visserligen skulle bli en större avgiftshöjning än tidigare år. Men att löneutvecklingen innebär att avgiften ändå skulle hamna på en lägre andel av lönen än tidigare: ”2010 utgjorde den 1,15 % av dåvarande medellön och med nuvarande förslag skulle den utgöra 0,91 %.”

Till kongressen har det även kommit in en motion om att tvärtom sänka avgiften med 50 kronor för att komma ner i nivå med andra fackförbund. Förbundsstyrelsen svarar att jämförelsen haltar eftersom andra förbunds avgift inte inkluderar arbetslöshetsersättning.


RABATT FÖR VISSA GRUPPER

Aspiranter: Betalar en förbundsavgift på 155 kronor per månad, kollektiv försäkringspremie på 65 kronor och en regionsavgift på 29–65 kronor.

Studerandemedlemmar: Betalar en engångsavgift på 300 kronor.

Pensionärsmedlemmar: Betalar en årsavgift
på 200 kronor.

Källa: Polisförbundet

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst