Sedan 1981 har Polisen i Lysekil hållit till i den centralt belägna 60-talsbyggnaden på Landsvägsgatan. Nästan lika länge har personalen misstänkt att det funnits något skadligt i luften på stationen.
Det har luktat gammal sommarstuga, berättar flera poliser.
När mätningar gjordes under fjolåret visade det sig att det fanns svartmögel på flera ställen i lokalerna. Det rörde sig om ”kraftiga värden” enligt Victor Bengtsson, lokalförvaltare med ansvar för polisområde Fyrbodal på lokalförsörjningsenheten (LFE) i polisregion Väst.
– Orsaken handlar till stor del om att fastighetsgrunden har vandrande fukt. Det är en oisolerad betongplatta som drar till sig fukt hela tiden. Sedan har det varit ytskikt i källare och andra utrymmen som inte kunnat släppa igenom fukten.
Områdespolisen Carina Broo började på heltid i Lysekil för knappt fyra år sedan.
– Hälsoproblemen kom något år efter att jag började jobba i Lysekil. Jag blev hes, fick rinnsnuva och andningsproblem. Problem med lungorna. Då sökte jag vård och fick göra diverse läkarundersökningar. Andra kollegor har haft liknande problem. Jag har aldrig haft några besvär innan och började fundera på om det var något på jobbet, säger hon.
I november i fjol upptäcktes svartmöglet.

Carina Broo, områdespolis västra Fyrbodal
Foto: Privat
Efter flytten till tillfälliga lokaler i början av året blev både huvudvärken och rinnsnuvan bättre. Hennes luftrör är alltjämt rossliga och lungproblemen består. Läkaren på företagshälsovården kan inte garantera att hon blir helt återställd, berättar hon.
– Det är jättetråkigt såklart. Om det nu är så att det beror på möglet… så är det ju inte klokt egentligen.
För att bli kvitt möglet i lokalerna anlitades ett byggföretag av fastighetsägaren. Byggarna rev ut plastmattor, slipade ner golv och rev väggar i källaren som var täckta med svartmögel.
Då kom nästa dråpslag. Under arbetet spreds kvartsdamm och svartmögel i hela polisstationen.
En orsak var att byggföretaget inte var tillräckligt noggranna med att plasta in ytorna som renoverades. Dessutom har byggarbetare ätit lunch tillsammans med polisanställda utan att ha sanerat sig. Det framgår av handlingar från Arbetsmiljöverket. I samband med den mindre lyckade renoveringen sökte flera polisanställda vård på grund av luftvägsbesvär.
Nu håller stationen stängt och områdespoliserna, utredarna och kanslipersonalen från Lysekil utgår från Uddevalla och Kungshamn. Förhör får hållas i bilar, på telefon eller ”på bortaplan” i antingen Uddevalla eller Kungshamn.
Det fungerar men innebär en del pendlande och att närheten till medborgarna går förlorad, enligt kommunpolisen Dan Carlsson.
– Det vore väldigt skönt att komma i gång i huset igen före sommaren, säger han.
LFE hoppas att fastighetsägaren ska ha genomfört alla åtgärder som krävs till 1 juni. Men det verkar mest vara en förhoppning.

Dan Carlsson, kommunpolis Lysekil
Foto: Privat
Utöver det akuta mögelproblemet finns ett stort renoveringsbehov på stationen. Något som är långt ifrån unikt för Lysekil. Polistidningen har i en serie artiklar granskat myndighetens lokalförsörjning och kunnat berätta om slitna och föråldrade polishus i bland annat Eskilstuna, Kungälv, Nynäshamn och Motala.
Tiden har sprungit ifrån stationen i Lysekil, konstaterar Dan Carlsson.
– Eftersatt är det. Inget snack om saken. Hantverkare har skrattat när de sett tapeterna som suttit där sedan 70-talet. På toaletterna sitter askkopparna fortfarande kvar.
Stationens skalskydd är föråldrat och förhörsavdelningen är i behov av upprustning. Samtidigt framhåller Dan Carlsson att kollegorna gör det bästa av situationen och löser sina polisiära uppgifter.
– Man har sett värre stationer runtom i Sverige. Men alla är nog överens om att det skulle behöva fräschas upp här, säger han.
Victor Bengtsson på LFE i polisregion Väst konstaterar att underhållet i princip ”stått still” i Lysekil. Huruvida en upprustning ska prioriteras är i allt väsentligt upp till ledningen i polisområdet, säger han.
– Det är en äldre station som inte direkt är anpassad efter dagens polisverksamhet. Där har vi en problematik.
Martin Öhman, lokalpolisområdeschef i västra Fyrbodal, framhåller att polisområdet har många gamla polishus och hela tiden tvingas prioritera.
Det saknas alltså pengar?
– Polismyndighetens resurser ska räcka till väldigt många saker. Så det är klart att pengar är en stor fråga och fastigheter är dyra saker.
Han beskriver fastighetsfrågan som komplex och säger att myndigheten ibland saknar rätt kompetens för att hantera den.
– Vi är poliser och inte experter på fastigheter. Där behöver vi stöd av andra för att göra korrekta bedömningar. Det gör frågan svår jämfört med frågor som rör vår egen verksamhet.
Kommer poliserna i Lysekil att få en upprustad förhörsavdelning?
– Vi kommer att kolla på om det är möjligt eller inte i förhållande till behoven. Det är inget jag kan lova men det är något vi tittar på.
Martin Öhman betraktar situationen i Lysekil som ”mycket olycklig” men anser att myndigheten trots allt agerat snabbt efter att svartmöglet upptäckts. Däremot tror han inte poliserna i Lysekil kommer att få återvända till sitt polishus före sommaren.
– Jag ser det som osannolikt. Det är på grund av att vi vill säkerställa att allt verkligen är i ordning innan vi flyttar in, säger han.