Annons
Annons

”Nu har vi svårt att andas”

12 augusti 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Anna EkstamDalarna toppar statistiken över uteblivna utryckningar på grund av resursbrist under sommaren. Polisförbundets ordförande i Dalarna bekräftar att det varit värre än vanligt men att problemet med underbemanningen inte är nytt.

Dalarna toppar statistiken över uteblivna utryckningar på grund av resursbrist under sommaren.
Polisförbundets ordförande i Dalarna bekräftar att det varit värre än vanligt men att problemet med underbemanningen inte är nytt.

Anna Ekstam
Anna Ekstam

– Det har inneburit en oerhörd press på personalen under sommaren, med HR som blir liggande och ingen rast och vila under passen. Folk har också jobbat pass på 18 timmar och till och med dubbla pass har förekommit, säger Anna Ekstam, ordförande för Polisförbundets Dalarna.

Enligt henne hänger underbemanningen delvis samman med en fördelningsmodell som gjordes av RPS redan 2010 och som hänger kvar sedan dess. I den nya organisationen menar hon dessutom att kostymen är för stor plus att poliser slutar innan de nått pension.

Före sommaren gick biträdande skyddsombudet ut och föreslog att man skulle köpa anställdas semesterveckor för att klara av sommaren, men det var inte aktuellt för arbetsgivaren.
– Vi upplever nog att de på regionsnivå, som skulle kunna påverka det här, inte riktigt förstår verkligheten här med långa avstånd och att vi faktiskt har en stor turism i Dalarna, säger Anna Ekstam.

Hon beskriver läget som att man tidigare har lyckats hålla näsan över vattenytan men att man nu är nere under den.
– Vi har svårt att andas nu. Den här sommaren har vi knappt klarat av men frågan är hur folk mår nu när hösten kommer, säger hon.

Dan Persson
Dan Persson

Dan Persson, regionpolischef i Bergslagen, tycker att statistiken på uteblivna utryckningar är något man ska tolka med viss försiktighet.
– Det har att göra med hur man kodar och hanterar inkomna larm. Det loggas först som resursbrist och sedan kan det komma att tas om hand igen så att det blir två olika ärenden av samma larm och så är det inte överallt, säger han.
Dan Persson känner sig inte heller säker på att Dalarna sticker ut när det gäller att ha för lite folk.
– Så här långt tycker jag fördelningen är väl anpassad. Sedan är det tufft överallt. I hela Sverige.

Angående alla övertidstimmar och den hårda belastning personalen själva upplever att de har säger han sig vara medveten om problemet men att det är många variabler att ta hänsyn till.
– Det är en levande materia. Möjligheten att hjälpa varandra är mycket bättre nu när vi är en region och vi jobbar hela tiden tillsammans för att lösa det här, säger han.

resursbrist

Andel larmsamtal kodade som resursbrist i juli 2016 är för Dalarna 8,98 procent.
Genomsnittet för landet är 1,48 procent för samma månad.
Även under perioden januari 2015 till juli 2016 ligger Dalarna i topp med 4,07 procent.
Under samma period är genomsnittet 0,66 procent. Närmast efter Dalarna ligger Gotland med 1,68 procent larmsamtal kodade som resursbrist.
Källa: Nyhetsbyrån Siren

 

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst