Annons
Annons

Malmö önskar fler kvinnliga piketpoliser

8 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Fler kvinnor ska söka sig till landets piketenheter. Det är målet med en två veckor lång utbildning som genomfördes i Malmö under slutet av förra året.Fler kvinnor ska söka sig till landets piketenheter. Det är målet med en två veckor lång utbildning som genomfördes i Malmö under slutet av förra året.

– Man kan informera ihjäl sig utan resultat. Nu testar vi något nytt istället, säger Peter Narbe, tillförordnad enhetschef, piketpolisen i Malmö.
Bristen på kvinnliga piketpoliser är i princip total i hela landet. I utvärderingar och undersökningar är det många kvinnor som säger att de inte tycker att piketarbete verkar vara roligt. I Stockholm har försök gjorts att bryta dödläget genom att kvinnliga poliser fått följa arbetet inom en piketenhet. Den skånska modellen går istället ut på att ge utbildning som enskilda poliser får nytta av i sitt vanliga arbete oavsett om de arbetar i piketen eller inte.

Peter Narbe tror att det också finns traditioner och föreställningar som stoppar kvinnor.
– Då menar jag framförallt poliskulturen, kanske känner sig inte tjejer välkomna i en för grabbig miljö. Samtidigt upplever jag att kvinnor ifrågasätter sig själva mer än män gör. De kan vara minst lika duktiga men ändå tro att de inte klarar av det.
Kursen startade med en grundutbildning i vilka processer som påverkar en grupp människor som arbetar tillsammans. Därefter följde uppdelade utbildningsblock i bland annat inbrytning, skytte med tjänstevapen och förstärkningsvapen, avancerad bilkörning, dörrforcering och eftersök i terräng.
Annelie Olsson var en av tio deltagare. Hon beskriver upplägget som seriöst, proffsigt och roligt. De fysiska kraven klarade alla deltagarna bra förutom när det gällde chins, att dra sig upp i en stång med full utrustning.
– 25 kilo extra blir ju procentuellt mycket mer om man väger 60 kilo än om man väger 95. Samtidigt måste vi ju klara utrustningen lika bra som männen, men det momentet var svårt.
Hon berättar vidare att alla som gick kursen kommer att söka in till piketen för att de som har störst chans att komma in ska känna de övrigas stöd.
Karin Baxter är nybliven polis och vill köra radiobil ytterligare några år, men kan tänka sig en framtid inom piketenheten. Under den förberedande utbildningen fick hon träna bilkörning och eftersök, något som hon under alla omständigheter har nytta av i jobbet.

– Vi fick också göra andra roliga saker, repellering var häftigt. Allt bygger inte bara på råstyrka.
– Jag tror att det vore bra om man utvärderade vad chinstestet innebär. Kanske ska just det kravet inte vara exakt detsamma för kvinnor, säger hon.

I Malmö startar rekryteringen till piketenheten under hösten. Ansökningarna bedöms under 2007. Bland männen brukar det vara omkring 17 procent av de sökande som antas. Statistik för kvinnliga sökande är osäker, men Thomas Söderberg, kursansvarig, är förhoppningsfull.
– Alla deltagarna klarade sig mycket bra både fysiskt och psykiskt, säger han.

Utfallet av Pliktverkets personlighetstester kan Thomas Söderberg inte uttala sig om.

– Men jag hoppas att minst två stycken går hela vägen. //

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst