Annons
Annons

Samtal med JK

8 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

"Det händer att poliser ljuger i domstolen." Det sa justitiekanslern (JK) Göran Lambertz i en radiointervju i början av året. Polistidningen ringde upp JK för att höra vad han egentligen menade."Det händer att poliser ljuger i domstolen." Det sa justitiekanslern (JK) Göran Lambertz i en radiointervju i början av året. Polistidningen ringde upp JK för att höra vad han egentligen menade.

– Det jag menar är att det är vanligt att poliser ljuger för att täcka upp för varandra. Sedan förekommer det, men är mindre vanligt, att de ljuger för att sätta dit misstänkta.

Vad grundar du det på?

– Det är många som har berättat sådant för mig. Nuvarande poliser och före detta poliser och ett par före detta kriminella personer som har kommit med uppgifter som de vill att jag ska granska närmare. Jag har även läst tidningar och böcker som tar upp det här, till exempel en artikelserie i Dagens Nyheter om polisens yrkeskultur. Sedan har flera advokater hört av sig och berättat om att de upplever det här som ett växande problem.

Hur allvarligt är problemet?

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Samtidigt är det ett problem som vi måste respektera och förstå. Det är förstås oerhört svårt att sätta fast en kollega som har varit en bra polis i alla år och sen råkat gå över gränsen. Jag tycker att det finns en kollegialitet som är helt okej, den måste accepteras. Men den svåra frågan är hur gränsen ska dras. Och jag vet inte om man tar det här problemet på tillräckligt stort allvar inom polisen.

Har du sett samma sak inom det övriga rättsväsendet?

– Nej, det här är något som polisen står för. Det händer inte andra yrkesgrupper. Polisen är unik, det finns ingen annan yrkesgrupp som har ett så svårt jobb där de utsätts för så mycket. Det är så svåra konflikter med mycket lojalitet. Jag är verkligen inte ute efter polisen, men det är viktigt att diskutera frågorna.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst