Annons
Annons

RPS vill ge väktare större befogenheter

22 augusti 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Väktare kan få rätt att frige gripna personer utan att först kontakta polisen. Så kan det bli i praktiken om Rikspolisstyrelsens förslag till nya föreskrifter om väktares befogenheter går igenom.Väktare kan få rätt att frige gripna personer utan att först kontakta polisen. Så kan det bli i praktiken om Rikspolisstyrelsens förslag till nya föreskrifter om väktares befogenheter går igenom.

Enligt förslaget ska det räcka med att väktaren i efterhand lämnar en skriftlig rapport till polisen, där det framgår varför den gripne har blivit frigivningen. Dessutom måste väktaren redovisa vilket brott den gripne varit misstänkt för, vilka som varit närvarande och vem som grep personen. Det måste också framgå om man har kroppsvisiterat personen, om våld har använts och i så fall varför.

Polisförbundet är emot förslaget, eftersom man anser att det är oerhört viktigt att en tydlig skillnad mellan polis och väktare finns kvar i lagstiftningen. Förbundet ser förslaget som en allvarlig försämring av rättssäkerheten för både den gripne och för väktaren. Det är också viktigt att allmänheten tydligt upplever den faktiska skillnaden mellan polis och väktare.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst