Annons

Annons

Maktlösa poliser i Paris

14 november 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

? Jobbet blir allt tuffare, berättar en polis i Seine-Saint-Denis norr om Paris.
Rapporter visar att situationen i franska fattiga förorter har förvärrats sedan förra årets upploppsvåg.? Jobbet blir allt tuffare, berättar en polis i Seine-Saint-Denis norr om Paris.
Rapporter visar att situationen i franska fattiga förorter har förvärrats sedan förra årets upploppsvåg.

Det har snart gått ett år sedan en våldsvåg utlöstes i området Seine-Saint-Denis, norr om Paris. Under tre veckors tid tände ungdomar eld på bilar och byggnader i förorter över hela landet. Politiker lovade krafttag för att bekämpa sociala problem och diskriminering.

Men enligt Jean-François Cordet, polischef i Seine-Saint-Denis, har situationen bara blivit värre sedan dess. I ett alarmerande brev till inrikesministern Nicolas Sarkozy beskriver polischefen alltfler fall av misshandel och fler våldsamma rån. Kriminaliteten bland minderåriga ökar och en ”extremt ung” poliskår står ofta maktlös inför småkriminella gäng.

Bruno Bobinet, hos polisfacket UNSA Police i Seine-Saint-Denis, säger att han instämmer i larmrapporten till hundra procent.

– Läget här kan jämföras med en tryckkokare, som riskerar att explodera när som helst.

Han berättar att invånarna i området ständigt blir fler och att livsvillkoren knappast har förbättrats. Arbetslösheten är hög och många ungdomar drar omkring utan sysselsättning. Ändå har antalet poliser som bekämpar brottsligheten minskat. I Seine-Saint-Denis ligger bland annat idrottsarenan Stade de France, som kräver en hel del polisiära resurser.

– Det behövs fler poliser för att trygga invånarnas säkerhet. Men däremot kan ju inte vi bekämpa problemen som ligger bakom kriminaliteten.

Bruno Bobinet säger att ett fackligt krav är att poliserna i området får extra lönepåslag.

– Visst är det problematiskt att många kollegor är nyutexaminerade. Men ett ännu större problem är personalomsättningen. Stämningen skulle förbättras om nyanlända poliser till exempel fick mer hjälp med att skaffa bra bostäder.

Polischefens brev ledde bland annat till att Inrikesministern sa att domstolarna i Paris norra förorter är för släpphänta med ungdomsbrottslingar. Ett uttalande som i sin tur möttes av kraftiga protester från landets domarkår.

– Jag vill inte gå in på den kritiken, men domstolarna saknar också resurser, säger Bruno Bobinet.

Anna Trenning-Himmelsbach, frilansjournalist, Fran

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst