Annons
Annons

RPS granskas inte

17 januari 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Regleringsbrevet 2007 tar inte upp förbundets förslag om en utvärdering av polisen.

– Men nästa år framhärdar vi, säger ombudsman Göran Malmborg.Regleringsbrevet 2007 tar inte upp förbundets förslag om en utvärdering av polisen.

– Men nästa år framhärdar vi, säger ombudsman Göran Malmborg.

Med grund i budgetpropositionen skrivs regleringsbrevet, ett årligt återkommande styrdokument som RPS planerar utifrån.

I slutet av förra året avslogs ett genomgripande förslag som formulerats av Polisförbundet. Det gick i korthet ut på att RPS, liksom rättsväsendet och de rättsvårdande myndigheterna i stort, bör kartlägga och bedöma den egna förmågan att lösa sina uppdrag.

– Vi vill att politikerna och poliserna ska få en gemensam karta. Det är otroligt att ingen utvärdering redan har gjorts, säger ombudsman Göran Malmborg.

Men Polisförbundet släpper inte frågan.

– Nästa år framhärdar vi! Dessutom trycker vi på för att RPS ska starta på eget initiativ.

Göran Malmborg tycker att det vore speciellt intressant att få veta hur väl polisen står rustad inför terrorangrepp och hur man klarar det brottsförebyggande arbetet.

– Det handlar om att ta initiativet istället för att hela tiden inta försvarsposition och förklara vad som gått snett. Lägg korten på bordet.

Han drar en parallell mellan polisen och ett stort möbelföretag. Företaget analyserar sin verksamhet och tar reda på vad som ligger bakom ett resultat. Om det har bestämts att ett visst antal soffor ska produceras, undersöker man vad som hände om det istället tillverkas bord. RPS står däremot frågande när verksamheten tar en oväntad och oplanerad vändning, anser han.

– Näpo är ett utmärkt exempel. RPS undrar varför det inte fungerar. Svaret är att närpoliserna måste syssla med annat och det tas inte med i planeringen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst