Annons
Annons

Fackligt samarbete med vården

27 februari 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Förbundsområde Västra Götaland och Vårdförbundet i Göteborg samarbetar i ett mentorsprogram. Målet är att engagera kvinnor och förmå dem att söka fackliga förtroendeposter.Förbundsområde Västra Götaland och Vårdförbundet i Göteborg samarbetar i ett mentorsprogram. Målet är att engagera kvinnor och förmå dem att söka fackliga förtroendeposter.

– Tanken är att utbilda och stötta genom att ta vara på kunskaperna i båda organisationerna, säger May-Britt Rinaldo, ledamot i förbundsområdesstyrelsen Västra Götaland och projektledare för mentorsprogrammet.

Det var vid årsmötet 2004 som riktlinjerna drogs upp. Förhållandevis få kvinnor söker sig till fackligt arbete och ännu färre stannar. Det ville man ändra på. Att just Vårdförbundet blev partner var ingen slump. Sjuksköterskorna har sedan länge en yrkescertifiering, något som Polisförbundet kämpat för att de egna medlemmarna ska få.

– Vi ville lära av dem som lyckats, se hur de gått tillväga.

Praktiskt fungerar programmet så att tre medlemmar i polisförbundet blir mentorer åt tre medlemmar i Vårdförbundet. Omvänt blir tre poliser adepter åt tre mentorer från Vårdförbundet. Mentorerna kan vara både män och kvinnor men adepterna är alltid kvinnor och det behöver inte nödvändigtvis röra sig om nyutexaminerade poliser.

– Inte alls. Nu är det en i 20-årsåldern, en i 40-årsåldern och en i 50-årsåldern som är med i programmet. Det viktiga är att man är ung i fackliga sammanhang.

Enligt May-Britt Rinaldo har satsningen redan burit frukt. Fler kvinnor än tidigare har fackliga förtroendeuppdrag i Västra Götaland.

– De har märkt att vi vill satsa på kvinnor.

Hur det går med mentorsprogrammet i framtiden är ovisst. I mars är det årsmöte och då utvärderas verksamheten och beslut om en eventuell fortsättning fattas.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst