Annons
Annons

Ingen brottsökning i Finland

22 mars 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Brottsökningen i Finland efter spritskattesänkningen har gått tillbaka. – Det är mer ett hälsoproblem än ett polisproblem, säger kriminalinspektör Juha Laitienin.Brottsökningen i Finland efter spritskattesänkningen har gått tillbaka. – Det är mer ett hälsoproblem än ett polisproblem, säger kriminalinspektör Juha Laitienin.

2004 rapporterade Polistidningen från Finland där spritskatten nästan halverades över en natt. Antalet mord i Helsingfors fördubblades, misshandeln ökade och grovt våld mellan utslagna människor blev ett synligt samhällsproblem, då billigt vin ersattes av billig starksprit.

– Våldsbrotten och rattonykterheten ökade rejält och vi hade fog för viss oro, säger kriminalinspektör Juha Laitienin, Centralkriminalpolisen.

Bilden var dock inte entydig. Exempelvis skedde alla jämförelser med 2003, som var ett mycket bra år, sett ur polisens synvinkel. Dessutom effektiviserades polisarbetet, något som sannolikt delvis låg bakom den stora ökningen av upptäckta rattfyllor.

Positiva analytiker

Analytiker och poliser som Polistidningen talade med var därför försiktigt positiva och hoppades att antalet brott på sikt skulle minska igen.

– Det visade sig att de faktiskt fick rätt, åtminstone i stort, säger Juha Laitienin.

Men han nämner 2004 som ett tungt år. Under en kort period ökade antalet alkoholrelaterade dödsfall enormt. Högkonsumenter som var vana vid öl, vin och cider fick plötsligt råd med vodka och drack sig bokstavligen talat till döds. På samma vis ändrade de yngre sitt dryckesbeteende, en förändring som består.

– Nu har även högkonsumenterna lärt sig dricka starksprit och dör inte längre knall och fall.

Efter skattesänkningen exploderade också antalet personrån i Helsingfors. Men sambandet med billig sprit blev mindre säkert då polisen grep en gärningsman som ensam stod för merparten av uppgången.

Nu konstaterar Juha Laitienin att den senaste statistiken inte visar att brottsligheten i Finland är större på grund av att spriten har blivit billig.

– Det är en marginell ökning som förmodligen hade skett ändå. Antalet rattfyllor steg drastiskt, men har också gått tillbaka nu.

Alkoholskattefakta

– Den 1 mars 2004 sänktes spritskatten i Finland med 44 procent.

– Orsaken var farhågor om att Estlands EU-inträde annars skulle innebära en flodvåg av privatimporterad billig sprit.

– I Finland är spritpriserna 35-40 procent lägre än i Sverige. Vinet kostar detsamma och öl är dyrare.

– Det framtida skatteläget i Sverige är oklart. Skatteutskottet har jobbat med ett förslag om att sänka skatten på öl och vin med 25 procent och höja den på sprit med lika mycket. Men nyligen aviserade Fredrik Reinfeldt att det inte finns något budgetutrymme.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst