Annons
Annons

Laddade pistoler kan bli ny rutin

17 juni 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I framtiden kommer svenska poliser alltid att bära sina pistoler laddade. Det föreslår i alla fall en ny utredning som nu ska ut på remiss.I framtiden kommer svenska poliser alltid att bära sina pistoler laddade. Det föreslår i alla fall en ny utredning som nu ska ut på remiss.

Idag är regeln att polisen bär sina tjänstevapen oladdade. Men snart kommer de sannolikt att bära pistolen med patronen i loppet. Vapnet kommer alltså alltid att vara laddat, om utredarna får som de vill. Den rutinen har polisen redan i flera europeiska länder, till exempel Tyskland och Frankrike.

Utredarna menar att fördelarna med att bära vapnet laddat är fler än nackdelarna. Till exempel så kan den enskilde polisen känna sig tryggare, eftersom hanteringen av vapnet blir enklare. Därmed skulle risken för vådaskott minska. Idag inträffar ett flertal vådaskott när poliserna ska göra ”patron ur”. Om vapnet alltid är laddat försvinner det momentet. Om poliserna vet att vapnet alltid är laddat skulle risken för vådaskott minska, framförallt i offentliga miljöer, skriver utredarna.

Ett annat argument för att vapnet ska bäras laddat, är att det kan behövas en hand fri för att avvärja en angripare. Om man i ett sådant pressat läge också ska göra mantelrörelse för att få pistolen skjutklar, behöver man använda två händer.

En risk som utredarna tar upp, är att en angripare ska lyckas ta pistolen ifrån en polisman. Idag krävs det att angriparen vet hur man gör mantelrörelse och laddar pistolen för att kunna skjuta. Om vapnet redan är laddat blir det enklare för en obehörig person att avlossa ett skott med polisens pistol. Men utredarna bedömer ändå att den risken är liten, eftersom de hölster som används är relativt säkra.

Rikspolischef Stefan Strömberg vill inte kommentera frågan om patron i loppet innan utredningen har varit ute på remiss, bland annat hos polismyndigheterna och Polisförbundet. Någon gång under hösten kommer sannolikt ett beslut att fattas.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst