Polismordet får långt efterspel

11 oktober 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Rättegången är över men nu fortsätter utredningarna kring mordet på Fredrik Widén i Nyköping. Arbetsmiljöverket, polismyndigheten och Riksenheten för polismål jobbar med saken.Rättegången är över men nu fortsätter utredningarna kring mordet på Fredrik Widén i Nyköping. Arbetsmiljöverket, polismyndigheten och Riksenheten för polismål jobbar med saken.

Arbetsmiljöutredning, utredning om eventuellt arbetsmiljöbrott och polisens internutredning. Allt pågår parallellt och kommer att fortsätta flera månader. I polismyndigheten i Sörmland har man precis påbörjat arbetsmiljöutredningen. Det är den utredning som görs på arbetsplatsen för att reda ut hur det kunde gå som det gick. Det handlar bland annat om att få klarhet i om de som var med vid insatsen hade rätt utbildning och rätt utrustning för uppdraget. Men det handlar också om sådant som hur ordergången har sett ut.

– Det är ju som flera andra har sagt tidigare – det har gått jävligt fel här. Nu gäller det att ta reda på hur det kunde bli så, så att det inte händer igen, säger Patrik Crafoord som är huvudskyddsombud i polismyndigheten i Sörmland.

Arbetsmiljöverket har ett övergripande ansvar för att se till att lagar och regler när det gäller arbetsmiljön följs. Direkt när en dödsolycka sker på en arbetsplats ska det rapporteras till Arbetsmiljöverket. Ann Marklund är arbetsmiljöinspektör och den som handlägger mordet i Nyköping. Hon arbetar tillsammans med polismyndigheten för att ta reda på vad som egentligen hände.

– Det är en komplex bild med många människor inblandade. Det är till exempel chefer på flera nivåer som har fattat olika beslut både före, under och efter händelsen. Nu handlar det om att försöka ta reda på varför det gick fel. Sedan kanske man måste ändra exempelvis vissa rutiner, för att om möjligt förhindra att det händer igen.

När utredningen om arbetsmiljöförhållandena är klar kommer den att analyseras av Arbetsmiljöverkets jurist. Det kan vara så att det även har begåtts arbetsmiljöbrott i samband med insatsen.

Samtidigt pågår en internutredning. Det är Riksenheten för polismål som håller i den. Där utreder man nu om det exempelvis finns anledning att misstänka att det har begåtts tjänstefel eller andra brott.

– Vi tittar på de skjutningar som har skett, det avlossades ju ett antal skott av poliserna. Och så granskar vi de beslut som ledde fram till den här tragiska händelsen. Men än finns det inga brottsmisstankar, säger Jörgen Lindberg, som är chefsåklagare vid Riksenheten för polismål.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst