Annons
Annons

Åklagarna håller inte tiden – vardagsbrott läggs på hög

19 december 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Åklagarna har svårt att hinna med. Fler ärenden från polisen, nya arbetsuppgifter och en ansträngd ekonomi gör att man tvingas lägga vardagsbrott åt sidan.Åklagarna har svårt att hinna med. Fler ärenden från polisen, nya arbetsuppgifter och en ansträngd ekonomi gör att man tvingas lägga vardagsbrott åt sidan.

Chefsåklagare Stefan Bergman vid Södertörns åklagarkammare utanför Stockholm tycker att läget är bekymmersamt.

– Många kammare har haft ett tufft år. Vi prioriterar förtursärenden och eftersom vi inte får mer resurser har vi sett att vardagsbrott, som snatteri och rattfyllor, knuffas åt sidan.

Enligt Stefan Bergman har åklagarna fått fler arbetsuppgifter och ärenden som redovisas från polisen har ökat stadigt i flera år. Även domstolarna har fått mer resurser.

– Det blir problem när man förstärker men glömmer gubben i mitten. Det är bra om vi går i takt med polis och domstol, säger Stefan Bergman.

För första gången på flera år håller inte åklagarkamrarna tiden för sina ärenden. Ett ärende ska ha en genomströmningstid på 30 dagar, men enligt Stefan Bergman håller inte kamrarna det i dag. Istället är riksgenomsnittet på 30-35 dagar.

Åklagarmyndigheten är just nu (strax före jul) i slutskedet av budgetarbetet inför 2008 och har ännu inte en klar bild av hur prioriteringarna kommer att se ut.

– De ekonomiska ramarna är klara, men vi arbetar fortfarande med budgeten, så därför är det svårt att säga hur prioriteringarna blir, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten.

Marie Persson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst