Annons
Annons

Bodström skyller Strömbergs avgång på Ask

10 december 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Före detta justitieministern Thomas Bodström är ordförande i justitieutskottet. Trots att han själv var drivande då Stefan Strömberg utsågs till rikspolischef vill han inte tala i termer av ett eget misslyckande.Före detta justitieministern Thomas Bodström är ordförande i justitieutskottet. Trots att han själv var drivande då Stefan Strömberg utsågs till rikspolischef vill han inte tala i termer av ett eget misslyckande.

– Under mina sex år avgick ingen rikspolischef. Detta faller däremot mycket tungt på Beatrice Ask. Visst ärvde hon spänningar men hon borde ha klarat av det och agerat. Jag hade många allvarliga samtal med Strömberg som är en stark person, som tar över om chansen uppstår. Minst hälften av en justitieministers tid måste ägnas åt polisen där det alltid finns slitningar.

Vad var det som slutligen gjorde att Strömberg tvingades gå?

– Det handlade om en långvarig söndring. Strömberg borde ha lyssnat mer på facket, då hade han kunnat stanna.

Vem tror du blir nästa rikspolischef?

– Vet ej, men jag hoppas att regeringen som talat väldigt mycket om hur man bör rekrytera passar på och genomför en helt öppen rekrytering nu.

Dina utspel har ofta en partipolitisk udd. Är inte det riskabelt då polisväsendet är fundamentalt och måste fungera oavsett färg på regeringen?

– Nej, det vore snarast tjänstefel av oppositionen att hålla käft i ett läge som detta. När jag var minister krävdes min avgång och det var okej. Vinner vi nästa val hoppas jag att oppositionen är riktigt skarp. Det är så en demokrati ska fungera.

Vilken rikspolischef som du har personlig erfarenhet av har varit den bästa?

– Sten Heckscher skapade också stora spänningar i organisationen. Men han insåg att facket måste vara med.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst