Annons

Annons

Rekrytering av rikspolischef kan floppa

29 januari 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Regeringen vill annonsera ut tjänsten som rikspolischef. Men metoden får hård kritik både från politiker och erfarna rekryterare. Det är stor risk att hela processen misslyckas.Regeringen vill annonsera ut tjänsten som rikspolischef. Men metoden får hård kritik både från politiker och erfarna rekryterare. Det är stor risk att hela processen misslyckas.

Mannen eller kvinnan som efterträder Stefan Strömberg som rikspolischef blir omgående historisk. Aldrig tidigare har en så central offentlig befattning i Sverige utannonserats. Metoden kritiseras för att den riskerar skrämma bort högt kvalificerade sökanden, eftersom deras namn kommer att offentliggöras.

När Polistidningen vill fråga Beatrice Ask om problematiken svarar hon via t.f. pressekreterare Jeanette Mattsson att det: ”Utarbetas en kravprofil på departementet och mer information än det kan vi tyvärr inte ge”.

Asks föregångare, justitieutskottets ordförande Thomas Bodström(s)är kritisk.

– Jag är rädd att det slutar med en skentillsättning, ett spel för galleriet.

Han medger att han tidigare har sagt att det är bra om regeringen lever upp till sina egna krav om öppenhet.

– Men nu talas det om tillsättning i september och då har det gått nio månader. De klagade på vårt sätt att tillsätta tjänster, men vi fick tag på de bästa, dessutom inom rimlig tid.

 Är det Stefan Strömberg du menar? Han tvingades väl sluta?

– Ja, men det berodde på att han efter regeringsskiftet inte fick den styrning som han behövde ha.

De flesta arbetsgivare blir glada om den anställda, chef eller ej, åtminstone ibland gör som han eller hon blir tillsagd att göra. Problemet är att hitta personen som uträttar mycket, men som går att styra.

– Ett klassiskt rekryteringsdilemma, säger rekryteraren Benny Carlsson.

Han har sysslat med rekrytering i snart 30 år. Hans uppdrag har gällt cheftillsättningar inom näringsliv och offentlig sektor. Bland annat har han arbetat med att välja ut regionala chefer till polisen.

– En rikspolischef måste vara vit som snö, flexibel, smidig och samtidigt fast, välja sina krig och klara att hantera alla småpåvar som finns inom polisen.

Är det en bra idé att annonsera efter en rikspolischef?

– Det verkar schysst och jämlikt men är det inte eftersom de bästa inte söker. Jag stöter på problemet när jag letar chefer till den offentliga sektorn. På den här nivån är det naturligtvis ännu känsligare.

Men det finns vad Benny Carlsson beskriver som mellanlägen. Enligt ett JO-uttalande från 1990 kan en konsult, på en myndighets uppdrag, sondera marknaden och ta in intresseanmälningar utan att kontakterna blir offentliga. Det räcker dock att ord som ansökan används i annonseringen för att förfarandet ska offentliggöras. Intresseanmälan är däremot ett godtagbart ord. En sökande kan också begära konfidentiell behandling. Detta är ingen garanti för sekretess, snarare en vädjan till journalisterna att inte gå ut med namnet.

– Beatrice Ask kan ringa en rekryteringsfirma och säga: Skulle ni kunna sondera marknaden inför en framtida rekryteringsprocess? Men då kommer upphandlingsprocessen in, om man inte håller sig inom fyra basbelopp?

 Tror du att många kommer att söka?

– Ja, och det är nästa fallgrop. I värsta fall söker varenda tok i landet, med eller utan pappersmeriter. Gert Fylking kanske söker. Folk kommer att söka av principiella skäl och folk kommer att överklaga. Ingen vet hur lång tid det dröjer innan tjänsten slutligen är tillsatt.

Fakta

Polisförbundet har framfört önskemål till Beatrice Ask. Förbundet efterlyser bland annat följande egenskaper hos nästa rikspolischef:


  • Polisiär kompetens/polisiär chefskompetens och förståelse för den polisiära arenans komplexitet.
  • Tydlighet. Det ska gå att lita på honom eller henne.
  • Motiverande, engagerande, tillgänglig och kommunikativ.
  • Ger återkoppling, både positiv och negativ.
  • Delegerar och är lyhörd.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst