Annons
Annons

Problem med polisradion vid Irakkonferensen

29 maj 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisens radiosamband fungerade dåligt under Irakkonferensen. Dessutom saknades möjlighet att stoppa eventuella självmordsattentat med flygplan.Polisens radiosamband fungerade dåligt under Irakkonferensen. Dessutom saknades möjlighet att stoppa eventuella självmordsattentat med flygplan.

Upplands Väsby där möteslokalerna finns ligger i en svacka. Polisens kommunikationsutrustning fungerar därför sämre än väntat. Under mötesdagarna har system 70, system 80 och Rakel använts parallellt. Ändå är sambandet dåligt och enskilda poliser är oroliga för att förlora kontakten med kollegorna ifall det skulle bli kravaller eller attentat.

– Så länge ingenting allvarligt händer är det inga problem. Men inträffar något stort kommer ledningen inte att kunna kommunicera med poliserna, säger Peter Frisell, vice ordförande i förbundsområde Stockholm.

Det finns dessutom för få mobila enheter till kommunikationsutrustningen. Personal som har utbildats i Särskild polistaktik (SPT) tvingas låna från andra poliser. Enligt Peter Frisell är situationen så allvarlig att ett skyddsstopp har övervägts.

– Men det fanns inget alternativ till att köra på. Mötet går ju inte att senarelägga.

Han jämför med det uppmärksammade toppmötet i Åre för några år sedan. Då hade polisen sex månader på sig att planera arbetet. I samband med Irakkonferensen hade polisen fem veckors förberedelsetid.

– Det säger ju sig själv att allt inte går att beakta då. Vi är 1 700 poliser. Bara för att hänga på Condoleezza Rice när hon ska byta till aftonklänning måste vi avdela 500 man.

Inget skydd mot luftangrepp

Mycket resurser krävs för att bevaka skyddsobjektklassade delegaters boende i innerstaden. Enligt uppgift finns tretton irakiska ministrar på plats och USA:s utrikesminister Condoleezza Rice bevakas rigoröst.

Men Peter Frisell är oroad över att konferensen inte skyddas mot angrepp från luften annat än genom flygförbud över vissa platser. Arlanda ligger i närheten och sedan 11 septemberkatastrofen är kapade plan som störtar i byggnader en realitet. Det har redan förekommit incidenter då privatflyg närmat sig det förbjudna luftrummet över lokalerna.

Enligt Peter Frisell fanns möjligheten att hyra två startklara JAS från försvarsmakten. Stridsflygplan som kan tvinga bort eller skjuta ner flygplan som utgör ett hot.

– Men säkerhetspolisen bedömde att det inte var nödvändigt. Det kostar ju en del med plan och personal.

Istället måste polisen förlita sig på sina egna helikoptrar.

– Men de bär ju inte beväpning. Kanske kan flygvapnet ingripa på egen hand men det är ingenting som jag känner till, säger Peter Frisell.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst