Annons
Annons

Med humor kommer man långt

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Ja, så fattade äntligen regeringen beslut om vem som skulle bli ny rikspolischef. Om det nu inte blir allt för mycket väsen på vissa ledarsidor och uppfattas som ”illavarslande” när jag säger att jag tycker det var bra. rikspolischefen Bengt Svenson har tydligt visat vad han vill och att han också vill göra det med ett öppet, prestigelöst sätt och med både värme och humor. Precis det som krävs av ett modernt ledarskap. Förhoppningsvis kommer den attityden att sprida sig ner i organisationen även om det kan ta tid innan den når alla som behöver förstå att det är en kursändring.

Humor i polisarbetet har alltid varit och kommer att vara en viktig ingrediens för ett framgångsrikt resultat. Allvar, men med glimten i ögat. Humor kanske ska ingå även som ett naturligt inslag i våra fackliga sammankomster för att försöka bryta ner den fackliga prestige som jag upplever finns även hos oss. Inte minst när vi talar om umgängesformerna på våra olika fackliga möten. Om facket ska vara intressant för kommande generationer av poliser behöver vi nog alla fundera på hur vi bedriver den fackliga verksamheten. I min förra ledare talade jag om möten vi skulle genomföra tillsammans med framför allt nya medlemmar. Jag är glad att vi har hunnit genomföra ett antal möten med medlemmar runt om i landet och vi kommer att besöka ytterligare ett antal orter. Mötena handlar om att deltagarna väldigt fritt talar om vilka förväntningar de har på sin framtid och inte minst på facket. Det är viktigt om vi ska vara ett alternativ för kommande generationer att vi kan förändra genom att ständigt söka nya och bättre vägar.

En fråga som vi alla har gemensamt är att få till stånd en uppvärdering av yrket. Detta komplexa yrke som inte är likt något annat, ska uppvärderas. Det ska vara tydligt att det krävs studier i tre år för att axla det ansvar som det innebär att vara polis. De befogenheter man använder och alla de risker man tar i yrket kräver en gedigen utbildning. Jag får ofta diskutera vad det innebär att vara polis. Kan man inte göra polisjobb utan att ha all utbildning? Accepterar man en läkare som bara har en liten del av utbildningen. Utbildningsminister Jan Björklund förklarar att inga obehöriga lärare ska få sätta betyg. Det borde även uttryckas på liknande sätt, att bara behöriga ska få använda polisiära befogenheter och utöva integritetskränkande åtgärder mot människor. Om det nu bedöms som ”farligt” att man utan en fullständig lärarutbildning sätter betyg, vad blir det då inte att utöva polisiära befogenheter utan fullständig polisutbildning? Att nämna det sista är som att svära i kyrkan upplever jag det som.

Avslutningsvis hoppas jag att regeringen nu inte lutar sig tillbaka i tron att den största satsningen på polisen nu är slutförd, för den ekonomiska prognosen fram till 2010 pekar allt tydligare mot ett underskott som borde få många att haja till. Bara höjningen av drivmedelskostnaden de senaste veckorna kan få vilken polisbudget som helst att kantra. Tar man inte dessa orosmoln på allvar kan satsningen gå över till stagnation. Det är viktigt att också polisens situation diskuteras när debatten nu mest handlar om, domstolarnas, åklagarnas och kriminalvårdens ekonomiska förutsättningar de kommande åren.

Jan Karlsen

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst