Annons
Annons

Synskadade poliser bra på avlyssning

25 augusti 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Ett fysiskt handikapp kan i vissa situationer ge specialkompetens. Det anser den belgiska polisen, som har anställt synskadade för telefonavlyssning.Ett fysiskt handikapp kan i vissa situationer ge specialkompetens. Det anser den belgiska polisen, som har anställt synskadade för telefonavlyssning.

Rubrik:

Det började som ett försök förra året. Sex personer med nedsatt synförmåga fick på prov arbeta hos polisen i Bryssel, Antwerpen och i Liège. Nu har de fått fasta jobb.

– Polisen har som mål att anställa personer med handikapp. Men här handlar det främst om att dra nytta av att synskadade ofta har en mer utvecklad hörsel, säger Benedicte Flamend hos den belgiska polisen.

Historien om de ”blinda poliserna” har väckt stor uppmärksamhet. För att de berörda ska få arbetsro har man nu satt stopp för alla intervjuer. Men en av dem, Alain Thonet, berättade nyligen i den franska radion, om hur han till exempel är bra på att tolka bakgrundsljud. Han rör ju sig själv utomhus genom att lyssna.

– Därför kan jag ibland höra att en avlyssnad person befinner sig på en speciell plats, vid en speciell tidpunkt.

Alain Thonet är utbildad psykolog. Polisen har gett honom en kortare juridisk utbildning.

Men anställningen har krävt en lagändring. De synskadade har en mellanstatus. De har fler juridiska befogenheter än civilanställda, men inte rätt att bära vapen och kan inte utföra arresteringar. 

Anna Trenning-Himmelsbach

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst