Annons
Annons

Norsk polis får inte längre åka till Afghanistan

10 november 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Norska facket har lagt skyddsstopp för poliser och kriminalvårdare – det är för farligt att åka till Kabul i Afghanistan med avvisade flyktingar. Men i Sverige avvaktar Polisförbundet och Seko.Norska facket har lagt skyddsstopp för poliser och kriminalvårdare – det är för farligt att åka till Kabul i Afghanistan med avvisade flyktingar. Men i Sverige avvaktar Polisförbundet och Seko.

Det norska polisfacket, Politiets Fellesforbund, och kriminalvårdarnas fackförbund, Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, har stoppat medlemmarnas resor till Afghanistans huvudstad Kabul när de eskorterar avvisade flyktingar dit. Det är för farligt att vistas i den våldsamma staden. Istället får poliserna och kriminalvårdarna stanna i Frankfurt eller Dubai och låta de avvisade flyktingarna fortsätta till Kabul på egen hand. Men de norska migrations­politikerna anser inte, liksom inte heller de svenska, att staden skulle vara farlig för flyktingarna.

Medan facket bedömer att det är alltför riskfyllt för tränade och friska poliser och kriminalvårdare att uppehålla sig där, så fortsätter länderna att skicka dit flyktingar även då de inte har någon anknytning till staden. Kabul har det senaste halvåret drabbats av bomber, självmords­sprängnin­gar och skottlossning. Många dödsoffer har krävts och många har skadats.

– I Sverige är det inte aktuellt att införa ett sådant skyddsstopp ännu, men om läget skulle förvärras så kommer vi omedelbart att gå in med det, säger Tony Arnhild, klubbordförande för Polisförbundet vid Gränspolisen i Stockholm.

I Norge har man stoppat resorna dit. Är det något man borde göra även i Sverige?

– Vi har bedömt att det än så länge funkar i Kabul. Vi lämnar bara av de avvisade flyktingarna på flygplatsen där och med den enorma bevakningen torde den vara en av de säkraste platserna på jorden just nu. Men märker vi att det blir farligare så går vi in med ett skyddsstopp och då blir det inga fler resor. Det kan ske med omedelbar verkan, säger Tony Arnhild.

Utsätts för dödshot

– Att utvisa flyktingar till Kabul när de inte har något socialt nätverk och ingen familj i staden, är att utsätta dem för ett akut dödshot, säger Thabo ´Muso, ombud för flera av de Afghanska flyktingar som finns i Sverige och som antingen har avvisats till Kabul eller hotas av utvisning dit.

Seko-medlemmarna vid kriminalvården försöker hela tiden ha kontroll över säkerheten under avvisningstransporterna och väljer olika flygrutter till Afghanistan. Ibland åker de över Indien, ibland över staden Dubai i Förenade Arabemiraten.

– Kabul är en väldigt speciell destination och det är ingen plats som personalen längtar till precis. Men vi följer de politiska beslut som fattas och än så länge verkställer vi avlämningen i Kabul. Vi reser ända fram, säger Tomas Lindfors, klubbordföranden för Seko vid kriminalvårdens Transportavdelning.

Fakta:

Under 2007 kom 609 asylsökande från Afghanistan. De är färre än de som kom från Ryssland och kan jämföras med de 18 559 som kom från Irak. Under 2007 kom totalt 36 207 asylsökande till Sverige. Till samtliga EU-länder kom 206 689 asylsökande under förra året. Sverige är det land som enskilt hade flest asylsökande av alla Europeiska länder. Finland och Danmark är de länder som tog emot minst antal asylsökande.

Bill Erlandsson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst