Annons
Annons

Polisförbundet polisanmäler Skåneledningen

8 december 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisledningen i Skåne utreds för tjänstefel efter en unik anmälan. Bakom anmälan står Polisförbundet i Västra Götaland, som reagerat kraftigt mot boendesituationen under ESF.Polisledningen i Skåne utreds för tjänstefel efter en unik anmälan. Bakom anmälan står Polisförbundet i Västra Götaland, som reagerat kraftigt mot boendesituationen under ESF.

Det är Per-Åke Hammarnäs, ordförande för Polisförbundet i Västra Götaland, som vill gå till botten med hur polisledningen i Skåne agerade i samband med European Social Forum (ESF) i Malmö.

En stor del av poliserna som arbetade under de dagar som forumet pågick bodde på logementen i Hässleholm och Revinge. Som Polistidningen tidigare skrivit om var upprördheten stor över extrem trångboddhet, dåliga sanitära förhållanden, bristande säkerhet och usel mat.

Nu har Per-Åke Hammarnäs polisanmält hela polisledningen i Skåne för tjänstefel och, i andra hand, tjänsteförseelse.

– Jag vill inte uttala mig så mycket nu i och med att anmälan är inne. Men jag kan säga att jag kommer att komplettera med fler handlingar under utredningens gång, säger Per-Åke Hammarnäs.

I skrivelsen konstaterar Hammarnäs att den anmälda ledningen borde ha varit förberedd på en extrem situation. Han noterar bland annat att: ”I Aten 2006 samlade ”paraden” ca 80.000 personer. Våldsamma anarkister gömde sig i demonstrationståget. Polisen blev attackerad med brandbomber, stenar och andra tillhyggen. Detta var de förutsättningar som polismyndigheten i Skåne hade att beakta inför mötet i Malmö. Man kan heller inte bortse från händelserna i Göteborg under EU-toppmötet 2001.”

Men istället för att inkvarteras tillräckligt bra för att kunna arbeta effektivt under en pressad situation, anser Hammarnäs att poliserna tvingades bo under undermåliga förhållanden. Obefintliga möjligheter till återhämtning nämns som ett av de största problemen, liksom gemensam dusch för män och kvinnor.

Hans Nordin, biträdande länspolismästare i Skåne, konstaterar att det inte är roligt att bli polisanmäld, speciellt inte av en kollega.

– Det är tråkigt helt enkelt, mycket mer kan jag inte säga. Jag kan inte erinra mig en liknande anmälan men det har säkert förekommit tidigare. Efter ESF blev det åtskilliga anmälningar. Vi anmälde till och med oss själva. Det är bra att saken prövas.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst