Annons

Annons

Rakel tar revansch

8 december 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Rakel införs nu på bred front i hela landet. Systemet fick sitt elddop under ESF och de flesta tekniska barnsjukdomarna är nu botade.Rakel införs nu på bred front i hela landet. Systemet fick sitt elddop under ESF och de flesta tekniska barnsjukdomarna är nu botade.

Det nya kommunikationssystemet Rakel har lidit av svårlösta tekniska problem. Men under ESF (European Social Forum) i Malmö i september använde ett tusental poliser Rakel – som visade sig hålla måttet.

– Den manövern är den största hittills i Sverige och allting fungerade utmärkt. Nu ska vi starta skarp provdrift i övriga landet, säger Jörgen Berggren som leder Rakelprojektet i Sverige.

Han konstaterar att Rakel är ett mycket stabilt system. Men fortfarande återstår finjusteringar. I Helsingborg inträffade avbrott i samband med en fotbollskommendering nyligen, ett problem som var kvar också efter en uppgradering. I Kronoberg, Västmanland och Kalmar där Rakel har testats under en längre tid är de flesta användare nöjda.

– Vi har kört skarp provdrift sedan februari och det har fungerat mycket bra, speciellt efter en uppgradering, säger Kent Granberg, inspektör och sambandsansvarig på LKC i Kalmar.

Skarp provdrift innebär att det gamla analoga systemet, S70, fortfarande är aktiverat och kan användas om Rakel sviker. Nästa steg blir att helt övergå till Rakel. Enligt planeringen ska Stockholm och Kalmar bli testområden i slutet av året.

– Vad jag förstår kommer det också att bli så. Men som alltid när det gäller teknik är det väl bäst att tillägga: Om allt går som vi hoppas, säger Kent Granberg.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst