Annons
Annons

Fortsatt pyromanjakt i Skåne

14 januari 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Ystadspolisen jobbar vidare för att lösa fallet med den så kallade gryningspyromanen. 45-åringen som varit huvudmisstänkt är fortfarande aktuell i utredningen och har åtalats för andra brott.Ystadspolisen jobbar vidare för att lösa fallet med den så kallade gryningspyromanen. 45-åringen som varit huvudmisstänkt är fortfarande aktuell i utredningen och har åtalats för andra brott.

Rättegången mot den 45-årige man som misstänks för att ha anlagt en lång rad bränder, framförallt i Skåne, avslutades i mitten av januari. Åtalet gällde bland annat stöld, hot och hemfridsbrott. Domen var inte meddelad när Polistidningen gick i tryck.

– Men det dröjer inte länge innan han är ute igen. Vi kommer att lösa det här men det tar tid och energi, säger kriminalinspektör Dan Granvik.

Han är anställd vid länskriminalen i Malmö och har gått brandutredarutbildningen. Det senaste halvåret har Dan Granvik varit utlånad till Ystadspolisen för att lösa fallet med gryningspyromanen. Han är en av få personer som kommit 45-åringen in på livet och kunnat diskutera situationen med honom.

Smart och läraktig

45-åringen själv kallar sig gryningspyromanen. Han har sagt till polisen att det kommer att brinna till och med 2010 – då har samhället straffats tillräckligt. Dan Granvik beskriver honom som intelligent. En person som snabbt tar in fakta och har läst på om svensk lagstiftning och polisens arbetsmetoder.

Dessutom är han svår att spana på eftersom han inte har regelbundna vanor, bil eller fast bostad. Tingsrätten dömde honom vid ett tillfälle till sju års fängelse efter att en kyrka i skånska Vemmenhög brunnit. Men hovrätten ansåg inte att det var ställt bortom allt rimligt tvivel att 45-åringen var oskyldig och friade honom. Mängder av bränder anses polisiärt uppklarade men domstolarna har inte tyckt att indiciebevisningen har räckt för att fälla 45-åringen för annat än en mindre del av det han åtalats för.

Dan Granvik tycker att det är dags att domstolarna justerar sin värdering av bevis i mordbrandsmål.

– Det är inte någon lagändring jag är ute efter. Men det måste vara möjligt att få en person fälld för mordbrand. I till exempel narkotikamål förekommer ju fällningar enbart på indicier.

Som exempel nämner han kyrkan i Vemmenhög och hovrättens friande dom. Flera spanande poliser såg att 45-åringen gick in i byggnaden(där hans skoavtryck hittades)vid tidpunkten för branden. Men rätten ansåg att förekomsten av en alternativ gärningsman inte kunde uteslutas. Ett stort problem för polisen är att varje gång en misstänkt åtalas läggs korten på bordet. Är personen i fråga misstänkt i omgångar och åtalas vid flera tillfällen lär sig hon eller han hur polisen arbetar och hur det är bäst att agera för att bevis ska försvinna i lågorna.

Omöjlig situation

Dessutom ställs poliser som spanar på misstänkta mordbrännare inför en moment 22-situation. De vill binda den misstänkte till mordbrand. Samtidigt måste de avbryta försöket innan det övergått i ett fullbordat brott, och straffsatsen för försök till mordbrand är förhållandevis låg.

– Med en duktig advokat går vem som helst fri eller kommer snart ut ur fängelset och då finns risken att bränderna börjar igen, säger Dan Granvik.

Han är oroad över 45-åringens säkerhet. Trots de friande domarna finns det många som är övertygade om hans skuld. I Ystad har det spridits foton på mannen, som själv har sagt att han känner sig hotad.

– Det är djupt tragiskt för alla. Ilskan mot honom är enorm och jag fruktar att en eller flera personer kan komma att ge sig på honom.

Fakta

Domar och misstankar mot 45-åringen:

? Åtalad för två fall av hot mot tjänsteman, hemfridsbrott, stöld och ringa narkotikabrott. Dom den 19 januari 2009.

? Han greps i november 2008 i Ystad i närheten av en sommarstuga som brunnit. Anhölls men släpptes i brist på bevis. Misstankarna kvarstår.


? Begärdes häktad misstänkt för att ha anlagt en brand i Ystad i oktober 2008 då ett hus förstördes och boende fördes till sjukhus. Häktades dock inte och är avskriven från utredningen.


? Häktades sommaren 2008 misstänkt för att ha anlagt fyra bränder i Simrishamn. Avskriven.

? Tre års fängelse 2006 för försök till mordbrand i Dalarna.

? Dömd 2004 av tingsrätten till sju års fängelse för grov mordbrand efter flera anlagda bränder i Skåne. Friad av hovrätten 2005.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst