Annons
Annons

Polisen steget före i Skåne

26 februari 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Vetenskaplig brottsbekämpning levererar resultat i Malmö. Metoden bygger på statistiska analyser av kriminaliteten.Vetenskaplig brottsbekämpning levererar resultat i Malmö. Metoden bygger på statistiska analyser av kriminaliteten.

När malmöpoliser i yttre tjänst börjar arbetsdagen vet de vilken typ av brottslighet som de statistiskt sett kan förvänta sig att stöta på under passet. Metodiken, som bygger på statistiskanalys, är inte unik men i Malmö har den utvecklats och drivits ett steg längre.

Det startade med att polismästare Ulf Sempert införde tertialindelning (tredelning) av året istället för den vanliga indelningen i kvartal. Tanken bakom detta är att ”brottsåret” är uppdelat i tre perioder.

– De kriminella jobbar inte i kvartal. Jag gav kuten (kriminalunderrättelsetjänsten reds. anm) i uppdrag att ändra till tertialupplägg, säger Ulf Sempert.

Statistik specialgranskas

Brottsstatistiken samlas under fyra månader och delas sedan in i treveckors intervall som slutligen bryts ner till dagar. Detta ger detaljerade kunskaper om vilka brottrelaterade händelser som det är störst risk för på en viss plats under en viss dag. Brottstyperna hänger också samman. Stjäls det registreringsskyltar en vecka finns det skäl att höja beredskapen för bankrån nästa vecka. All statistik jämförs slutligen med underrättelseuppslagen.

– Fördelen är att poliserna inte tvingas jobba slumpmässigt. Personalen i yttre tjänst får information av sina befäl om vad de ska hålla koll på.

Dessutom vet poliserna vilka kända kriminella som det finns skäl att titta extra noga efter. Är det en dag med ökad risk för rån är chansen större en vanligt för att personer som tidigare har rånat rör sig i omgivningarna.

Brotten flyttar men blir färre

I november 2008 när det nya systemet hade testats i ett par månader utvärderades det. Då hade antalet brott i det undersökta området minskat med tio procent. Sedan dess har resultatet blivit ännu bättre. Samtidigt flyttar brottsligheten. Ett exempel på det är då kuten varnade för att det skulle ske tio rån i ett avgränsat område. Många synliga poliser resulterade i att inga rån begicks. Istället inträffade åtta rån strax utanför området.

– Vi vet att det blir så, men det fina är att det totala antalet minskar, säger Ulf Sempert.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst