Annons

Annons

Hot om skyddsstopp i Malmö inför tennis

3 mars 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Huvudskyddsombudet kan komma att stoppa polisarbetet i samband med Davis Cup. Skälet är att lös gatsten inte forslats bort och kan användas som vapen.Huvudskyddsombudet kan komma att stoppa polisarbetet i samband med Davis Cup. Skälet är att lös gatsten inte forslats bort och kan användas som vapen.

Skånepolisens huvudskyddsombud begär skyddsstopp om inte Malmö stad fraktar bort sten och bråte i anslutning till Baltiska hallen. Kommunen har ryckt ut en gång med lastbilar:

– Efter att jag dragit i frågan har kommunen fraktat bort lossbruten asfalt. 170 billaster rörde det sig om, säger Kaj Svensson.

Men utanför Baltiska hallen ligger fortfarande ett mindre berg med gatstenar. Kaj Svensson har åter igen kontaktat kommunen och fått löfte om att stenarna ska ”åtgärdas”. Men ännu ligger de kvar.

– Mitt krav är ovillkorligt. Stenarna ska bort senast på torsdag, annars lägger jag in om ett skyddsstopp och då kommer det inte finnas några poliser på plats. Det är drastiskt, men jag kan inte riskera kollegornas liv, säger Kaj Svensson och tillägger:

– Även om man sätter staketen utanför stenen kan det gå snett. Tänk om polisen drar sig tillbaka. Då ligger där ett ammunitionsförråd och väntar.

Polisens förberedelser pågår inför Davis Cup matchen i tennis mot Israel. Malmös starke man, kommunalrådet Ilmar Reepalu (s), har förklarat att hans personliga åsikt är att matchen inte alls borde spelas på grund av konflikten mellan Israel och Palestina.

Med hänvisning till säkerheten har Malmö stad drivit igenom att matchen ska spelas utan vanlig publik. Vip-gäster och speciellt inbjudna kommer dock att närvara.

ISM Malmö har uppmanat till en blockad vid åttatiden på fredagsmorgonen i närheten av Baltiska hallen. Antifascistisk aktion har aviserat en protest i samband med invigningen på fredagen. Samma dag kommer dessutom organisationen ”Ta natten tillbaka” att genomföra en demonstration som ska utgå från Möllevångstorget.

På lördag hålls en tillståndsgiven demonstration som enligt arrangörerna, ”Stoppa matchens flagg”, kommer att locka närmare 12 000 deltagare. Dessutom kommer flera mer eller mindre organiserade manifestationer att förekomma. Bland annat har den hittills okända grupperingen ”Ett annat krig är möjligt” genom talespersoner hävdat att organisationen med alla till buds stående medel ska förhindra att matchen genomförs.

– Jag räknar med att detta blir en mycket svårare kommendering än under ESF. Autonoma grupper som är kända för att vara våldsamma kommer att sluta upp, säger Kaj Svensson.

Sammanlagt kommer ett 1 000-tal poliser att delta i kommenderingen. I samband med ESF fick Skånepolisen mycket kritik för att tillresta poliser tvingades bo i logementsalar. Enligt Kaj Svensson är det hotellboende och enkelrum som gäller nu.

Charley Nilsson, informationsansvarig för Skånepolisen känner också till problemet med gatstenarna.

– Hela Malmö är ju en byggarbetsplats, men naturligtvis måste detta åtgärdas, säger han.

Hur kommer det sig att matchen spelas inför tomma läktare, är det inte polisens sak att bedöma säkerheten?

– Inne i hallen bestämmer Malmö stad vars företrädare har gjort sin bedömning. För polisens del hade vi helst sett publik. Nu kan det ju bli så att aktivisterna agerar på andra platser.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst