Färre poliser än utlovat utbildas i höst

15 april 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

50 platser försvinner från Polishögskolan i Stockholm. Enligt uppgifter till Polistidningen är det den dåliga ekonomin som är orsaken. Polisförbundet förutsätter att målet på 20000 poliser ändå står fast.50 platser försvinner från Polishögskolan i Stockholm. Enligt uppgifter till Polistidningen är det den dåliga ekonomin som är orsaken. Polisförbundet förutsätter att målet på 20000 poliser ändå står fast.

300 polisstudenter istället för de planerade 350 kommer att påbörja sin utbildning i höst. Det beslutades vid det senaste mötet med antagningsnämnden.

– Mitt besked i dagsläget är att målet om 20 000 poliser till 2010 kvarstår, säger Kim-Lena Ekvall Svedenblad, beställare av utbildning, Rikspolisstyrelsen (RPS).

Är det besparingskrav som ligger bakom beslutet?

– Ingen aning, det har jag inga uppgifter om.

Men enligt vad Polistidningen erfar så är det just ekonomi det handlar om. Det finns inte pengar till alla de planerade utbildningsplatserna.

Enligt Marina Rydholm, chef för HR-avdelningen på RPS, rör det sig dock om en naturlig minskning av antalet utbildningsplatser. Orsaken är att intaget har varit för stort under några år.

– Vi kommer att uppnå målet till 2010. Detta har ingenting att göra med besparingar, säger hon.

Färre platser på PHS

Marina Rydholm förmodar att det är Polishögskolan (PHS) i Stockholm som kommer att drabbas av besparingarna. Denna åsikt delar Ingmar Bergman, tillförordnad rektor på PHS.

– Så blir det naturligtvis. I Växjö är antalet platser bestämt sedan ett år, säger han.

Kommer det att påverka er verksamhet?

– Inte alls, för närvarande har vi en ovanligt stor puckel.

Ingmar Bergman tror inte att det rör sig om en nödvändig besparingsåtgärd.

– Snarare om en indirekt besparing. Det finns pengar till exakt 20000 poliser, men inte till 20100.

Polisförbundet förutsätter att det uttalade målet till 2010 kommer att stå fast.

– Det är oerhört viktigt, och det är det man har lovat. 20000 poliser är det minsta vi behöver vara, särskilt med tanke på de allt högre krav som ställs på polisen i framtiden, säger Lillemor Melin Sving, Polisförbundets förste vice ordförande.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst