Krav om vaccinering på fritiden strider mot avtal

14 oktober 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Arbetsgivaren kan inte kräva att poliserna i Norrbotten ska vaccinera sig på fritiden. Enligt Polisförbundets Björn Lundberg strider det mot Alfa-avtalet.Arbetsgivaren kan inte kräva att poliserna i Norrbotten ska vaccinera sig på fritiden. Enligt Polisförbundets Björn Lundberg strider det mot Alfa-avtalet.

Myndigheterna vill att svenskarna ska vaccinera sig mot svininfluensan. Poliser, sjukvårdspersonal och nyckelpersoner inom administrationen nämns ofta som extra betydelsefulla i sammanhanget eftersom de sköter viktiga samhällsfunktioner.

Men i polismyndigheten i Norrbotten uppmanar ledningen de anställda att undvika att vaccinera sig på arbetstid. Poliserna ska i första hand använda sin lediga tid när de får vaccin mot svininfluensan. Detta slår ledningen fast i ett mejl som gått ut till personalen:

”Huvudinriktningen är att vaccinationen ska göras på ledig tid. Om detta inte är möjligt ska samråd ske med närmaste chef (ER) och medgivande för vaccinering på arbetstid får inte störa verksamheten.”

Björn Lundberg, Polisförbundets ordförande i Norrbotten, konstaterar att arbetsgivaren inte har rätt att kräva att vaccinering i första hand ska ske på fritiden. Han hänvisar till det allmänna löne- och förmånsavtalet.

– Enligt Alfa 9:1§ finns stöd för att anställda får besöka sjukvården på arbetstid. Jag har precis kollat upp det och det finns inga förbehåll, säger han.

För att reda ut vad som gäller kommer facklig information att gå ut till poliserna i Norrbotten.

– Jag tror inte att arbetsgivaren tänkte sig för. Vi har haft ett möte om saken och nu ska vi också meddela medlemmarna, säger Björn Lundberg.

Polisintendent Ann-Christin Sjöqvist har undertecknat mejlet. Hon tror inte att det finns risk för att färre poliser vaccinerar sig mot svininfluensan när de måste använda fritiden.

– Det handlar helt enkelt om att den vanliga verksamheten ska störas så lite som möjligt. Är det någon som inte kan lösa det får han eller hon vända sig till sin chef, säger hon.

Anders Österlund är smittskyddsläkare i Norrbotten. Han tycker att det är olyckligt om färre poliser vaccinerar sig om de inte får göra det på arbetstid.

– Samtidigt är det omöjligt för mig att bedöma hur polisledningen tänker. Kanske går det inte att lösa på annat sätt. Inom sjukvården vaccinerar vi på arbetstid men vi har ju bättre förutsättningar, säger Anders Österlund.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst